Op de markt in Amsterdam-Noord

Geen plek waar zoveel verschillende mensen bij elkaar samenkomen als op de markt. Dé plek dus om verhalen van de meest uiteenlopende Noord-Hollanders te horen. In deze nieuwe rubriek bezoekt &Holland elke editie een andere markt in de provincie om met inwoners in gesprek te gaan. Daarbij vragen we tips voor leuke activiteiten of bijzondere plekken in de buurt. In aflevering 1: de Buikslotermeerpleinmarkt in Amsterdam-Noord.

Liesbeth Lim: Heerlijk Indisch eten

Liesbeth Lim (61) werkt met veel passie in de zorg en woont tot haar volle tevredenheid sinds 1997 in Amsterdam-Noord. “Ik geniet er vooral van het groen. Ook het water vind ik heerlijk.” Ze komt vaak op de markt, en koopt er allerlei verschillende dingen. “Er is hier echt van alles te krijgen: groenten, fruit, vis, noten, bloemen, snoep. Zaterdag is er ook een stand met heerlijk Indisch eten. Daar kom ik dan ook erg graag.”

Tip van Liesbeth: NDSM-terrein

“Het NDSM-terrein is een heel levendige en echt ‘upcoming’ buurt. Je hebt daar een prachtige blik op het centrum van Amsterdam. Ik vind het ook een heel mooi uitzicht hebben op het water, de pont en de schepen.” Het NSDM-terrein is ook de plek waar een van de meest bijzondere evenementen van Amsterdam plaatsvindt. Elke zomer wordt hier het locatietheaterfestival Over het IJ-festival georganiseerd. Hier kun je net opkomende én gevestigde theatermakers bewonderen.

Herman en Willy Visser: Boodschappen en gezelligheid

Herman (82) en Willy Visser (80) zijn allebei geboren en getogen in Amsterdam. De tortelduifjes op leeftijd zijn al meer dan 40 jaar bij elkaar. Ze genieten op hun oude dag van elkaar en van hun pensioen. Herman heeft voor zijn welverdiende rust 38 jaar ambulance gereden: “Dat was heel mooi en dankbaar werk.” Willy werkte voor haar pensioen vol liefde bij een atelier. Samen komen ze even wat boodschappen doen, daarnaast zijn ze ook een beetje voor de gezelligheid op de markt. Ze zijn blij dat ze in Amsterdam-Noord hun dagen mogen doorbrengen. “De coronatijd maakt het leven wel een stukje saaier, maar we wonen hier nog steeds met heel veel plezier.”

Tip van Herman: Dappermarkt

Herman: “Deze markt is natuurlijk leuk, maar de Dappermarkt voelt nog nét wat Amsterdamser aan. Daar kom je nog meer mensen tegen die hier, net als wij, geboren en getogen zijn.”

De Dappermarkt bestaat inmiddels 100 jaar en kan je van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 bezoeken. Van de Mauritskade tot aan de Wijttenbachstraat staat het vol met de meest uiteenlopende kraampjes. Je kunt met zo veel keus gerust spreken van een wereldaanbod. Naast deze dagelijkse markt wordt er vier zondagen per jaar een zondagsmarkt georganiseerd. Wegens succes zou het zo maar kunnen dat deze zondagsmarkt in de toekomst vaker zal plaatsvinden.

Sharity, Cillencio Nelson en Aiden: Even winkelen

Sharity (26) en Cillencio Nelson (22) zijn broer en zus. Samen met Aiden (1,5) zijn even gezellig gaan winkelen. Sharity werkt met veel plezier bij de gemeente en sport daarnaast heel veel. Cillencio heeft het op zijn beurt erg naar zijn zin met zijn baan in de ICT. Aiden is vooral druk met zijn fruitdrankje. Eigenlijk liepen de ras-Amsterdammers alleen maar even langs om naar andere winkels te gaan, maar Sharity haalt op andere momenten graag een loempia op de markt.

Tips van Cillencio en Sharity: Rembrandtplein en IJburg

Cillencio vindt het Rembrandtplein een heel mooie plek. “Er is veel gezelligheid en er zijn veel leuke winkels. En normaal, wanneer er geen coronamaatregelen zijn, kun je ook naar de gezellige restaurants en terrasjes. Ik voel me er als een vis in het water.” Het Rembrandtplein ligt in hartje Amsterdam en is natuurlijk vernoemd naar een van onze grootste schilders: Rembrandt van Rijn. Zijn standbeeld is er ook te bewonderen. Leuk weetje voor poëzieliefhebbers: de beroemde dichter Willem Kloos werd op 6 mei 1895 geboren in een pand aan het Rembrandtplein. Sharity vindt IJburg heel bijzonder. “We hebben het echt zien ontstaan. Vanaf het moment dat het nog een hoopje zand was, waren we erbij. Er zijn heel veel gebouwen en steeds meer winkels bijgekomen.”

IJburg is een wijk aan de oostkant van Amsterdam en bestaat uit 6 eilanden. Het bijzondere van de wijk is dat ze op een archipel van kunstmatige eilanden in het IJmeer ligt. IJburg bestaat pas 20 jaar en is de jongste wijk van Amsterdam. De eerste fase van de ontwikkeling van IJburg begon in 1999. Toen werden Steigereiland, Haveneiland en Rieteiland aangelegd. In 2013 begon de tweede fase met het opspuiten van het Centrumeiland. Nog steeds is IJburg in volle ontwikkeling. Leuke trekpleisters zijn strand Blijburg en de jachthaven van IJburg.


Amsterdam en de provincie

Snelbussysteem in beeld

Nu is het nog toekomstmuziek, maar het zogeheten Bus Rapid Transit (BRT)-systeem is misschien wel dé oplossing voor de verwachte vervoersdrukte waar de regio Haarlem, Schiphol en Amsterdam mee te maken krijgt. Verwacht wordt dat het woon- en werkverkeer in 2040 met 60 à 70 procent zal toenemen. Het BRT-systeem is een vernieuwd snelbussysteem. Aan de ene kant heeft het de voordelen van de metro: het is even snel, frequent en biedt dezelfde capaciteit. Aan de andere kant biedt het, door haar flexibiliteit en lagere kosten, de voordelen van de bus.

In opdracht van de Vervoervoerregio Amsterdam, gemeente Amsterdam, gemeente Haarlem en de provincie Noord-Holland volgt er verder onderzoek. Zij vinden het belangrijk dat inwoners zich ook in de toekomst prettig en snel kunnen verplaatsen van huis naar werk. Lees hier meer over dit mogelijke project.

Iconische Amstelscheg

De Amstelscheg is één van de meest iconische landschappen die Noord-Holland rijk is. Het werd eind 2021 door inwoners zelfs verkozen tot meest bijzondere landschap van de provincie. De Amstelscheg ligt aan de zuidzijde van Amsterdam en maakt onderdeel uit van het Groene Hart. De rivier de Amstel verbindt de stad met het omliggende veenrivierenlandschap. Niet alleen de huidige inwoners van Noord-Holland worden betoverd door het landschap. Al in de Gouden Eeuw maakte Rembrandt er schilderijen van. Daarnaast was het een geliefde plek voor de buitenplaatsen van welgestelden.

Aan de oostzijde doorkruizen de veenrivieren Bullewijk, Holendrecht, (Oude) Waver en Winkel het landschap. Als kers op de taart is er nog de Ronde Hoep. Deze polder staat internationaal bekend om zijn stervormige verkavelingspatroon, en zorgt voor droge voeten bij extreme weersomstandigheden. Bovendien is het ritje Ronde Hoep een must voor wielrenners. Lees en bekijk hier meer over dit prachtige gebied.

In Noord-Holland zijn 32 landschappen zoals de Amstelscheg aangemerkt als Bijzonder Provinciaal Landschap. Deze bescherming zorgt ervoor dat Noord-Holland een mooie provincie blijft om in te wonen, te werken en vrije tijd in door te brengen. De provincie is extra zuinig op deze landschappen vanwege hun bijzondere eigenschappen en waarden voor mens en dier.