Gaan natuur en boeren nog samen?

In ‘Het Dilemma’ spreken 2 inwoners zich uit over een kwestie in de provincie.

De Noord-Hollandse natuur boeit en bloeit, maar groeien blijkt lastiger. Liggen er ergens mogelijkheden voor extra natuur in de provincie? En gaan natuur en boeren eigenlijk nog samen?

De provincie is niet de enige die het moeilijk vindt helder te communiceren. Veel overheidsinstellingen kampen met moeilijke taal in teksten. Zo deed de Nationale ombudsman in 2017 onderzoek naar MijnOverheid. De belangrijkste conclusie is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de gebruiker meer centraal moet stellen.
Ja

Matthijs van de Lageweg (20)

Boer, oprichter van Melktap Matthijs en inwoner van Uitgeest.

“Er zijn kansen zat op het moment dat natuur en landbouw meer samengaan, maar het vereist een onwijze out-of-the-box-blik. Pas als je als boer uit je comfortzone durft te stappen, kan de natuur voor je gaan werken. Ik geloof dat er zo ontzettend veel uitstoot kan worden verminderd.”

Niet altijd

Theo Roozendaal (70)

Voorzitter Bijenteeltvereniging West-Friesland en inwoner Lutjebroek.

“Op boeren valt wel wat aan te merken, maar zij staan dichter bij de natuur dan de meeste stadsmensen. Het punt is dat stadsmensen meestal het beleid maken. Daarom botst het. Laatst zag ik de Netflix-documentaire Kiss the Ground waarin boeren vertellen hoe zij het stikstofprobleem kunnen oplossen. Stel dat dat verhaal voor 60 procent klopt. Dan is het toch de moeite waard om die aanpak te proberen? Daarmee kun je stappen zetten.”