
De lange weg naar vrijheid
In Paviljoen Welgelegen in Haarlem is tot en met 6 oktober de tentoonstelling ‘Slavernij. Stemmen uit het verleden’ te zien. De expositie biedt een diepgaand inzicht in het familieverhaal van gastcurator Winston Brandon. Zijn tot slaaf gemaakte voorouder werd van Ghana naar Suriname overgebracht. Voor de tentoonstelling maakten kunstenaars Larissa Neslo, Elvis Chen, Quentley Barbara en Laurence Focke unieke kunstwerken. Ze vertellen hierover in interviews.
De kunstwerken reflecteren op de relatie van de kunstenaars tot de Trans-Atlantische slavenhandel. Ze hebben uniek werk gemaakt dat symbool staat voor de manier waarop zij kijken naar dit onderdeel van ons gemeenschappelijke verleden. Zij nemen de bezoeker mee van deze donkere periode in de geschiedenis richting een toekomst waarin gelijkheid en inclusie centraal staan.
“Het gaat over vrijheid, de lange weg naar vrijheid”, vertelt beeldend kunstenaar Elvis Chen. “Het voelt ook als een soort zelfontdekking dit hele proces. Omdat ik ga nadenken over dingen waar ik normaal niet zoveel over nadenk”, zegt Laurence Focke. Kunstenaar Quentley Barbara: “Niet zoveel mensen kennen de geschiedenis van Suriname of Curaçao. En dat wil ik graag laten zien.”
Afschaffing slavernij
In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. De provincie en tal van Noord-Hollandse steden waren nauw betrokken bij de handel in en uitbuiting van tot slaaf gemaakte mensen. De provincie vindt het belangrijk om het koloniaal verleden zicht- en bespreekbaar te maken om zo racisme en vooroordelen te bestrijden. De tentoonstelling ‘Slavernij. Stemmen uit het verleden’ neemt bezoekers mee op een reis langs diverse thema’s over de achtergrond van slavenhandel. De expositie is tot en met 6 oktober gratis te bezoeken in het provinciehuis.
Klik op de foto’s voor de interviews.