Op de markt in Alkmaar
Geen plek waar zoveel verschillende mensen bij elkaar samenkomen als op de markt. Dé plek dus om verhalen van de meest uiteenlopende Noord-Hollanders te horen. In deze rubriek bezoekt &Holland elke editie een andere markt in de provincie om met inwoners in gesprek te gaan. Daarbij vragen we tips voor leuke activiteiten of bijzondere plekken in de buurt. In deze aflevering: de eeuwenoude Kaasmarkt in Alkmaar.
Jette de Vries:
“Sinds 1986 maak ik onderdeel uit van het Kaasdragersgilde. Eerst als noodhulp – ook wel ‘losman’ genoemd – en sinds 1988 als ‘vastman’. Voor mij als geboren en getogen Alkmaarder is het een eer om kaasdrager te zijn. Ik vind het bijzonder om zo’n oude traditie te helpen voortzetten. Vroeger had het trouwens ook nog een praktisch voordeel, omdat je dan via de gemeente verzekerd was in het ziekenfonds.”
Naar goed Alkmaars kaasdragers-gebruik kreeg De Vries van zijn collega’s een bijnaam. Hij staat bekend als ‘De Bougie’, omdat hij “vroeger in de auto’s zat”. Zijn sleutelrol als kaassjouwer ziet hij zichzelf voorlopig nog wel een tijd vervullen. “Omdat ik dit gewoon heel erg leuk vind om te doen”, zegt hij. “Het is ook zo gezellig, omdat ik op Kaasmarkt-dagen altijd heel veel mensen spreek. Vooral als er na afloop wat bier inzit, hoor je hier de ene na de andere anekdote.”
Tips van Jette: "Heel Alkmaar natuurlijk! Dit is een historische stad met vele prachtige gebouwen. Je kunt hier een mooie rondvaart maken, gezellig winkelen en een Kaasmarkt bezoeken die over de hele wereld bekend is. Als dat geen leuk dagje uit is, weet ik het ook niet meer.”
Sophie:
"Ik ben hier om een vriend te supporten die vandaag de Kaasmarkt opent: meneer Henk Heilbron van de werkgroep Keti Koti Alkmaar”, vertelt Sophie. Om 10 uur mag hij de kaasbel luiden. Zo vraagt Heilbron aandacht voor de eerste Keti Koti viering in Alkmaar. “Ik begreep dat het een traditie is dat een relatie van de gemeente Alkmaar of een bekende Nederlander de markt opent voor bezoekers.”
Met een pak krakend verse stroopwafels in haar hand en een tas met kaas om haar schouder geniet Sophie van de Kaasmarkt. “Ik ben gepensioneerd en het is altijd fijn om een dagje weg te gaan. Ik vind het leuk om rond te kijken in een andere stad. Amsterdam heb ik intussen wel gezien. Daar is niks te beleven. Nou ja, behalve als je toerist bent en wilt blowen en drinken. Hier in Alkmaar is het gemoedelijk. Eigenlijk moet ik veel vaker Amsterdam uit voor een uitje.”
Tips van Sophie: "Fietsen! Dat kan overal in de provincie. Gewoon gezellig wat rondtuffen en ergens gaan buurten; dat is toch heerlijk. In mijn woonplaats fiets ik graag naar de Noordermarkt, het Amsterdamse Bos of richting Halfweg. Wat ook leuk is, is dat je tussen april en oktober het pontje van Ome Piet kunt nemen tussen het Amsterdamse Bos en Badhoevedorp.”
Hannah Fleming:
“Ik ben hier met mijn familie uit Wichita, Kansas; en dit is onze eerste volledige vakantiedag. Vanochtend zijn we met de trein van Amsterdam Sloterdijk naar Alkmaar gekomen. Het was al leuk om vanaf het station naar de Kaasmarkt te lopen. Komende dagen gaan we nog naar de Zaanse Schans, het Anne Frank Huis en Giethoorn. Daarna reizen we in 3 weken naar Frankrijk, Engeland, Duitsland en Oostenrijk. Mijn opa en oma zijn onze gidsen. Ze hebben veel gereisd in hun leven en weten inmiddels aardig de weg in Europa.”
Volgens Hannah kwam het idee voor de Alkmaarse Kaasmarkt ook van haar grootouders. “Ze waren ooit op de Kaasmarkt in Gouda, dus deze moesten ze óók zien. We hebben al kaas gekocht en ondertussen onze ogen uitgekeken. Alkmaar is schilderachtig, schattig en schoon.”
Tips van Hannah: “Trek je wandelschoenen aan om zoveel mogelijk van Alkmaar te ontdekken. Wij vonden de route vanaf het station naar de Kaasmarkt al prachtig om te lopen. Deze charmante stad heeft jong en oud van alles te bieden. Je kunt hier ook leuk varen, allemaal lekkere dingen eten en natuurlijk een fiets huren, want dat hoor je wel te doen hier als toerist.”
2 tips van de provincie
Huis van Hilde
Huis van Hilde is het archeologiemuseum van de provincie. Het bijzondere gebouw ligt tegenover station Castricum. Je leert er alles over de geschiedenis van Noord-Holland aan de hand van archeologische vondsten. Van scherven aardewerk tot munten, mammoetkiezen en skeletten. De vaste tentoonstelling neemt je mee door de tijd en je komt oog in oog te staan met 16 mensfiguren die levensecht zijn nagemaakt. Tot 29 oktober is de tijdelijke tentoonstelling ‘Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee’ te zien.
Ook is er tijdens schoolvakanties een speciaal vakantie-aanbod boordevol workshops, voorstellingen, knutselateliers en gezelligheid. Huis van Hilde is naast een museum ook het archeologisch depot van de provincie Noord-Holland. De depots zijn niet toegankelijk, maar online kun je alles bekijken wat erin wordt bewaard.
Zwemlocaties
Wist je dat er in Noord-Holland dit jaar maar liefst 151 zwemlocaties zijn aangewezen? Op www.zwemwater.nl vind je meer informatie over de zwemlocaties in de omgeving van Alkmaar, zoals De Hoorne in het Alkmaardermeer, Zwaansmeer in Uitgeest en Geestmerambacht in Langedijk. De provincie Noord-Holland wijst ieder jaar zwemlocaties aan voor zwemmen in oppervlaktewater. Dat is een wettelijke verplichting.
Bij het aanwijzen van deze locaties wordt rekening gehouden met het aantal zwemmers, de waterkwaliteit en de bereikbaarheid en veiligheid van de locaties. Voordat je gaat zwemmen is het handig om altijd even de waterkwaliteit te checken. De zwemwaterlocaties in Noord-Holland zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie Noord-Holland. Het open water zwemseizoen begint altijd op 1 mei en eindigt op 1 oktober.