Fietsersgeluk in de polder

Op bezoek in Alkmaar

Al meer dan 30 jaar woont Sidon Groen tot tevredenheid in de Noord-Hollandse kaasstad. “Ik kom oorspronkelijk uit Zaandam en verhuisde vanwege mijn vrouw Patty naar Alkmaar.” Voor zijn werk rijdt Sidon dagelijks op en neer naar Zwaagdijk.

Aanvankelijk woonden ze op de Kennemerstraatweg, in het oudere deel van de stad. Maar niet veel later trokken ze in een woning uit de jaren ’80 in Alkmaar-Zuid. “Het is een vrij rustige omgeving, waar we nog altijd met veel plezier wonen.”

Sidon werkt als facility specialist op het hoofdkantoor van de winkelketen Action in Zwaagdijk-Oost. “Daar houd ik mij onder andere bezig met vraagstukken rondom afvalverwerking, catering en schoonmaak voor onze distributiecentra in Europa. Action is een prachtige organisatie en qua werk kan ik er goed m’n ei kwijt. Zoals afgelopen jaar, bij het coronaveilig maken van de werkplekken op kantoor. Al werken de meesten nu vanuit huis.”

Sinds ruim een jaar gaat Sidon op de fiets naar z’n werk, een afstand van zo’n 37 kilometer. “Daar doe ik precies een uur over. Eerder ging ik met de auto. Onderweg passeerde ik dan fietsers en zag de rust die daar van uitging.

Dat leek mij ook wel wat en toen ben ik mij eens gaan verdiepen in speedpedelecs, heel snelle fietsen. Die ben ik gaan uitproberen en dat was voor mij voldoende om te zeggen: ja, dit durf ik wel aan. Ik heb toen besloten mijn auto in te ruilen en zo’n fiets aan te schaffen.” Afgelopen jaar legde Sidon op zijn tweewieler bij elkaar 12.500 kilometer af.

“Ik heb het geluk dat er op mijn route bijna geen drukke kruisingen of verkeerslichten zijn. Van Alkmaar naar Wognum is het één lang recht stuk, daarna de A7 onderdoor en van daaruit rij ik naar Zwaagdijk. Ik heb weinig last van het overige verkeer. Ik rij door het prachtige polderlandschap, over asfaltwegen. Langs de weg verkopen veel boeren verse groenten en fruit. Dan stop ik even bij zo’n kraampje om wat te kopen. Ondanks dat het natuurlijk ook weleens slecht weer is, of dat je de hele weg wind tegen hebt, vind ik het heerlijk om ’s morgens op de fiets te springen. En om aan het eind van de werkdag het hoofd even lekker ‘leeg’ te rijden. En ondertussen volop genieten van de mooie omgeving.”

In verband met de corona-maatregelen zijn sommige locaties gesloten.

Klik op de plusjes voor meer informatie.

Deel op social media