Aardgasvrij, iedereen blij?

In ‘Het dilemma’ spreken 2 Noord-Hollanders zich uit over een kwestie in onze provincie.

De ambities om Nederland van het gas af te halen zijn onverminderd groot. Ook de provincie Noord-Holland trekt extra geld uit voor verduurzaming van de gebouwde omgeving. Maar de praktijk is weerbarstig. Zo roept het aardgasvrij maken van woonwijken steeds meer vragen op. Is het wel betaalbaar? Klopt de aanpak van gemeenten? En wanneer gaat het sneller? Hoe dan ook: Aardgasvrij wonen is de toekomst.

De provincie is niet de enige die het moeilijk vindt helder te communiceren. Veel overheidsinstellingen kampen met moeilijke taal in teksten. Zo deed de Nationale ombudsman in 2017 onderzoek naar MijnOverheid. De belangrijkste conclusie is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de gebruiker meer centraal moet stellen.




Eens

Erik Bibo, Heerhugowaard

Energie-adviseur Duurzaam Bouwloket

“Absoluut, want de voordelen zijn enorm. Natuurlijk voor het klimaat, maar ook voor jezelf. Sinds een paar jaar hebben wij geen energierekening meer. ‘We’ leveren jaarlijks meer stroom op dan we verbruiken. En in ons huis is het altijd lekker warm. Zelfs tijdens de vorstperiode in februari was het hier comfortabel. Gek genoeg merk ik het meeste van ons aardgasvrije huis als ik op bezoek ben bij familie. Daar voel ik bijna altijd kou van muren en ramen afkomen.”

Oneens

Ben Hondius, Amsterdam

Penningmeester Belangenvereniging van Huiseigenaren Banne Buiksloot Amsterdam

“In principe ben ik vóór aardgasvrij wonen, maar de uitvoering verloopt dermate knullig dat ik tegen ben. Met de voorgenomen CO2-reductie van 49 procent uit het Klimaatakkoord zorgt Nederland mondiaal voor een afkoeling van 0,0003 graden. Een minimale bijdrage. Maar dat is geen reden om het niet te doen. Alle beetjes helpen.”

Deel op social media