
Waterstof, hoofd- of bijrol?
In ‘Het Dilemma’ spreken 2 betrokkenen zich uit over een kwestie in de provincie.
Om klimaatneutraal te worden zet de provincie sterk in op waterstof als alternatief voor aardgas. Zo helpt Noord-Holland bedrijven in de industrie, havens, gemeenten en samenwerkingsverbanden met subsidie om waterstofprojecten uit te voeren. Is waterstof dé toekomst?
De provincie is niet de enige die het moeilijk vindt helder te communiceren. Veel overheidsinstellingen kampen met moeilijke taal in teksten. Zo deed de Nationale ombudsman in 2017 onderzoek naar MijnOverheid. De belangrijkste conclusie is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de gebruiker meer centraal moet stellen.

Ja
Eduard de Visser
Directeur strategie en innovatie Port of Amsterdam
“Absoluut! Omdat waterstof een sleutelmolecuul is om van onze fossiele verslaving af te komen. Maar op de vraag of waterstof de heilige graal is, zeg ik volmondig nee. Dat impliceert namelijk dat er maar 1 oplossing is en dat is pertinent onwaar. Waterstof is een energiedrager en grondstof met veel toepassingsmogelijkheden, met name voor de industrie en de transportsector waar elektrificatie geen haalbare optie is. Zo kan waterstof worden ingezet als vervanger voor aardgas in industriële processen en als transportbrandstof, duurzame industriële grondstof en energieopslag ter vervanging van accu's.”
Nee
Bernard ter Haar
Voorzitter Expertteam Energiesysteem 2050
“Waterstof is een deel van de toekomst, maar zal geen meerderheidsaandeel hebben in het energiesysteem van 2050. Dat is een van de conclusies uit het rapport dat ik namens het Expertteam Energiesysteem 2050 in april overhandigde aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie. Afgelopen jaar heb ik samen met een breed samengestelde groep experts gewerkt aan dit nieuwe advies voor het energiesysteem voor 2050. Als het aan ons ligt, wordt dat systeem rechtvaardig, robuust en duurzaam. Het belast het klimaat tegen die tijd niet meer en daardoor is Nederland in 2050 schoner, stiller en groener.”
