
Test je kennis over bezige bijtjes
Goed nieuws: de waddenviltbij is weer gespot op Texel! De laatste waarneming van deze soort was 30 jaar geleden. Leuk weetje: de waddenviltbij is een koekoeksbij, die haar eitjes legt in de nesten van een andere bij. De provincie Noord-Holland beschermt 5 bijensoorten, waarvan er 4 op Texel leven. We geven adviezen voor beheer en creëren samenwerking tussen (natuur)organisaties. Test wat jij weet over bijen. Met jouw goede antwoord maak je kans op een pakket dat jouw tuin (nog) bijvriendelijker maakt.
Vraag 1
Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Meer dan 75% van de voedingsgewassen wordt bestoven door insecten. Honingbijen, wilde bijen en hommels zorgen er samen voor dat we kunnen genieten van heerlijke groentes en fruit. Als onze fruitbomen niet worden bevrucht door een bijensoort, leveren ze veel minder fruit op. Hoeveel minder?
A. Een kwart
B. Een derde
C. De helft


Vraag 2
Bloemen zijn voor bijen onweerstaanbaar. De nectar en het stuifmeel zijn hun eerste levensbehoefte. Ze gebruiken suikers uit nectar als brandstof. En eiwitten, vetten en mineralen uit het stuifmeel voor de opbouw van hun lichaam. Alle bijen zijn voor hun eigen voedingspakket afhankelijk van bloemen, die het hele bijenseizoen door bloeien. Van wanneer tot wanneer kunnen we bijen zien?
A. Januari tot september B. Maart tot oktober C. Februari tot november
Vraag 3
Doordat bijen lang actief zijn, is het belangrijk om vanaf het einde van de winter tot diep in de herfst bloeiende planten voor bijen in je tuin of op je balkon te hebben. Wij kunnen de bijen helpen door het planten van inheemse planten die véél stuifmeel leveren, en in diverse maanden bloeien. Hierdoor is er elke maand genoeg te eten. Welke bloem levert in de maand juni stuifmeel?
A. Klimroos B. Kattenkruid C. Blauwe en gouden regen D. Alle drie


Vraag 4
Een bijenvolk begint na de winter weer te groeien. Ongeveer in mei komt het volk in “zwermstemming”. Dan kiezen de werksters een aantal larfjes uit van ongeveer 1 dag, meestal niet meer dan 10. Deze larfjes worden gevoed met speciale koninginnengelei. Na 5 dagen is het larfje volgroeid, en gaat het verpoppen. Wat gebeurt er met al die koninginnen?
A. De oude koningin vertrekt met ongeveer de helft van het volk uit de kast. De bijenzwerm gaat op zoek naar een nieuwe plek om een nest te bouwen. B. Een van de jonge koninginnen vertrekt met een deel van het volk. C. De (jonge) koninginnen die over zijn, vechten het met elkaar uit tot er 1 koningin overblijft. D. Alle drie
Uitslag
Vooral a
Jouw eetpatroon heeft een scheut duurzaamheid nodig. Het mag wel een onsje minder qua vlees, snacks, frisdrank en hoeveelheden. In 3 simpele stappen werk je naar een duurzamer eetpatroon toe: 1) minder vlees & meer plantaardig, 2) meer lokaal, 3) minder verspillen.
Vooral b en c
Jij bent gezond, lekker en verantwoord bezig! Je hebt namelijk al een paar stappen gezet richting duurzamere eetgewoonten. Kopen bij de boer, minderen met vlees en snacks, afgemeten koken; goed voor de planeet en voor jezelf.
Vooral d
Jij maakt de wereld elke dag een beetje beter! Bio is voor jou logisch. Lokale boeren kunnen op je rekenen, je verspilt helemaal niets, je hebt je eigen moestuin en vlees komt jouw keuken niet meer in. Jouw eetpatroon belast het milieu amper.
Meer weten?
Wist je dat de provincie een voedselvisie heeft? Hierin staan de kansen en uitdagingen voor een duurzaam voedselsysteem. Op het platform Boer & Business in Balans vind je inspirerende projecten en activiteiten die laten zien wat er in Noord-Holland al allemaal gebeurt, en er komen er steeds meer bij! De provincie wil een schone en veilige productie van gezond, betaalbaar en smaakvol voedsel voor iedereen.
Bronnen: Voedingscentrum, Consumentenbond, Milieucentraal
Prijsvraag
Meer dan een kwart van de Nederlandse bijenvolken overleefde de afgelopen winter niet. Dat is de grootste sterfte in 13 jaar, meldde de Wageningen University & Research (WUR) op 1 juni. De universiteit gaat onderzoeken of de varroamijt de boosdoener is. In 2010 lag het percentage nog hoger. Hoeveel procent van de bijenvolken overleefde toen de winter niet? Vul het formulier in en maak kans op een pakket dat jouw tuin bijvriendelijker maakt!