
Op de markt in Amsterdam
Geen plek waar zoveel verschillende mensen samenkomen als op de markt. Dé plek dus om verhalen van de meest uiteenlopende Noord-Hollanders te horen. In deze rubriek bezoekt &Holland elke editie een andere markt in de provincie om met inwoners in gesprek te gaan. Daarbij vragen we tips voor leuke activiteiten of bijzondere plekken in de buurt. In deze aflevering: De grootste vlooienmarkt van Europa bij de IJ-Hallen in Amsterdam-Noord.

Eunice Velland:
“Zolang de markt hier is, kom ik er al. Ik ga altijd op zoek naar miniatuur parfumflesjes en ik slaag er in om elke 3 weken wel wat te vinden”, vertelt Eunice Velland (64). Ze heeft er al meer dan 1.000 en bewaart ze thuis in een vitrinekast. “Soms ga ik ook om kleding te kopen voor familie in Suriname. Ik kan altijd wel wat vinden.”
Ze woont in de Bijlmer in een 55+ -woning en werkt als hulpverlener voor het Leger des Heils. “Eigenlijk ga ik in mijn vrije tijd altijd op koopjesjacht. Waar je dat het beste kunt doen? Bij de Wibra! Maar ik ga ook naar de markt in Ganzenhoef of in Schiedam, Rotterdam of Noordwijk.”
Tips van Eunice: “In de stad kun je natuurlijk naar de toeristische plekken, zoals Madame Tussauds. Na de kerkdienst ga ik vaak met de cultuurclub op pad. Bijvoorbeeld naar nieuwe tentoonstellingen in het Tropenmuseum.” Tot het einde van het jaar is de tentoonstelling Sabi Suriname voor kinderen te zien over Suriname, de band met Nederland en de rest van de wereld. Of leer meer over de Nederlandse koloniale geschiedenis.
Heleen en Kati Dijk:
Heleen (29) maakt een foto van haar zus Kati (32) die een fleurig vintage jasje aanheeft, zodat Kati zelf kan zien hoe het staat. Kati: “We hebben vandaag een kraam om kleding te verkopen, maar maken nu zelf even een rondje. Eerder hadden we al een keer een kraam met designerkleding, antiek en servies. Dit waren vooral spullen en erfstukken afkomstig uit de familie.”
Zelf komen ze uit Heemskerk en Hilversum. Heleen: “Als we naar Amsterdam gaan dan maken we er een dagje uit van met ouders en broertje. Het leuke aan deze markt is dat het groots is opgezet en goed geregeld. Je hoeft als verkoper niet ver te sjouwen met je spullen.” Of Kati het jasje koopt? “Dat hangt af van de prijs. Je kunt hier in ieder geval goed terecht voor kinderkleding.”
Tips van Kati en Heleen: “In Amsterdam kun je met familie én kinderen heel leuk naar het museum. Bijvoorbeeld het Rijksmuseum of het Stedelijk Museum. Doordat de musea zo ruim zijn opgezet kunnen kinderen zelf lekker rondbanjeren. En op het Museumplein kunnen ze makkelijk naar de speeltuin.”


Brian Krijger:
De man die alle tassen moet dragen, is dit keer niet te missen. Brian Krijger (41): “Voor de tweede keer ben ik meegesleurd door mijn vriendin en mijn ex. Ook mijn dochtertje loopt hier ergens rond. Een bijzonder gezelschap, maar het moet allemaal kunnen hè.” Brian is een echte Amsterdammer en is geboren in Noord. Nu is hij eigenaar van de kroeg Molly Malone’s. “De vorige keer ging ik zelf op zoek naar spullen voor de bar, zoals oude whiskyflessen of oude uithangborden. Nu gaan de dames vooral op zoek naar kinderkleding.”
Tips van Brian: “Als je kinderen hebt dan is het Amstelpark leuk. Het is er ruim opgezet, autovrij en er zijn verschillende speeltuinen.” En als hij even de drukte wil ontvluchten? “Dan kun je lekker fietsen in Het Twiske.”
2 tips van de provincie

Beleefpad Amsterdamse Bos
Springen van stapsteen naar stapsteen of klimmen over hoge boomstronken: op het Beleefpad in het Amsterdamse Bos maken jonge kinderen tussen 4 en 8 jaar kennis met de dieren die leven in het bos. Zo leren ze meer over de biodiversiteit, het bodemleven met kleine diertjes en de verschillende seizoenen. Ook ervaren ze dat ze zelf onderdeel zijn van de natuur. Op de website staan geschreven en gesproken opdrachten, zoals het maken van kikkersprongen tot het luisteren naar de vogels. Het Beleefpad is bedacht samen met kinderen, leerkrachten, een boswachter van het Amsterdamse Bos en de bureaus Zandraket Natuurspeeltuinen en Aardrijk. Het is aangelegd met een financiële bijdrage van de provincie Noord-Holland.
De provincie Noord-Holland heeft ruim € 1,6 miljoen beschikbaar gesteld voor initiatieven die de Westeinderscheg aantrekkelijk maken. Dit is het gebied tussen het Amsterdamse Bos in Amsterdam en de Westeinderplassen bij Aalsmeer en bestaat uit natuur, water, cultureel erfgoed en recreatieve verbindingen zoals wandel- en fietspaden. Enkele projecten zijn het Beleefpad, natuurvriendelijke oevers bij het Zeilfort in Aalsmeer, een ecopassage onder de Bovenkerkerweg in Amstelveen en aan de aanleg van het Legmeerbos in Uithoorn.

Wandelnetwerk Noord-Holland
Wist je dat Noord-Holland een 486 kilometer lang wandelnetwerk heeft waarin bestaande ommetjes en langere wandeltrajecten zijn verbonden tot 1 groot wandelgebied? In de regio Zuid-Kennemerland zijn nu 150 nieuwe wandelroutes: van Zandvoort tot de westkant van Amsterdam en van Velsen tot het zuidelijkste puntje van de Haarlemmermeer. Zuid-Kennemerland is de enige regio met wandelroutes in alle (natuur)gebieden van PWN, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland én Staatsbosbeheer. De mooiste wandelroutes in en rondom Amsterdam vind je op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland.
De provincie Noord-Holland wil al jaren een provinciedekkend wandelnetwerk om de leuke en mooie recreatiemogelijkheden in Noord-Holland toegankelijk te maken. Met de aanleg van het routenetwerk is de provinciale wandelkaart bijna helemaal klaar.