Op de markt in Bovenkarspel
Geen plek waar zoveel verschillende mensen samenkomen als op de markt. Dé plek dus om verhalen van de meest uiteenlopende Noord-Hollanders te horen. In deze rubriek bezoekt &Holland elke editie een andere markt in de provincie om met inwoners in gesprek te gaan. Daarbij vragen we tips voor leuke activiteiten of bijzondere plekken in de buurt. In deze aflevering: de weekmarkt in Bovenkarspel.
Linda Botman:
“Elke week kom ik op deze markt”, lacht Linda Botman (35). “Ik vind de noten en de kaas hier goed. En ik koop graag grillworst van de slager.” Verpleegkundige Linda komt regelrecht uit haar nachtdienst in het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. De weekmarkt in Bovenkarspel is desalniettemin vaste prik. “Even wat lekkere dingen halen en dan mijn bed in. In de middag ga ik meestal op pad voor de grote boodschappen bij de supermarkt. Dan gaat mijn zoontje Dex van 4 mee.” Linda komt oorspronkelijk uit Almere. “Ik ben voor de liefde hierheen verhuisd en heb wel een jaar nodig gehad om hier te settelen. De mensen en de omgeving zijn zo anders dan in de stad, maar inmiddels zou ik niet meer terug willen. Het is hier veel rustiger en het is ‘ons kent ons’. Je hebt meer persoonlijk contact.”
Tips van Linda: “Er is hier in de buurt veel te doen voor kinderen. Ik ga met Dex bijvoorbeeld graag naar het streekbos. Lekker fietsen en wandelen. Ook Sprookjeswonderland is leuk met kleintjes. Een echte aanrader is ’t Keetje, een fruitkwekerij waar je zelf appels mag plukken, jam kunt maken en superlekkere appeltaart kunt eten.”
Lida Kreuk:
Het zonnetje schijnt, en dat is voor Lida (67) een extra goede reden om de markt te bezoeken. Samen met haar kleinkinderen, want donderdags is haar vaste oppasdag. “Het is erg leuk om oma te zijn”, zegt Lida stralend. “Je herkent allerlei dingen van jezelf in hen.” Lida komt oorspronkelijk uit Lutjebroek, maar woont intussen al heel wat jaren in Bovenkarspel. Op de markt zijn haar kleinkinderen altijd in hun nopjes. “Ze krijgen van alles: een plakje kaas, iets lekkers bij de notenboer, een snoepje of een banaan. En ze kunnen hier lekker rondlopen.” De markt is gezellig, vindt Lida. En de producten zijn vers en van prima kwaliteit. Ze heeft nog een goede reden om hier inkopen te doen: “Ik vind het belangrijk om zo min mogelijk verpakkingsmaterialen te gebruiken. En hier kun je je boodschappen in je eigen zakjes laten verpakken.”
Tips van Lida: “Sinds kort ga ik met een groepje vriendinnen dippen in het Markermeer.” Dippen? “Koudwaterzwemmen”, lacht Lida. “Hoewel, echt zwemmen doe je niet. Het gaat erom dat je 4 minuten in het koude water blijft. In het begin vond ik het eng, maar het wordt steeds leuker! Het schijnt ook gezond te zijn, maar mij gaat het vooral om de uitdaging. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou doen.” Heb je het liever wat warmer, kom dan in de zomer voor de strandjes aan het Markermeer, zegt Lida. Een fietstocht in de omgeving van Bovenkarspel raadt ze ook aan.
Frans en Maria van der Leek
De lekkerste kaas van Nederland is de oude Purmer, zegt Frans (75). Alleen al daarvoor komt hij graag naar de markt in Bovenkarspel. Samen met zijn vrouw Maria (76) koopt hij hier ook groente en vis. Een bezoekje aan de visboer herinnert hem aan zijn jeugd in Enkhuizen. “Ik kom uit een vissersfamilie en ben bij de Drommedaris, bij de haven, geboren. We waren met 6 jongens en 6 meiden thuis, maar we lijken allemaal niet op elkaar”, lacht Frans. Meer dan Noord-Holland heeft hij niet nodig. “We wonen hier zo prachtig! Spanje of Griekenland, ik geef er helemaal niks om. Fietsen doe ik wel graag. Ik had een elektrische gekocht, maar die ging zo hard dat ik iedereen voorbij stoof. Levensgevaarlijk! Ik heb hem ingeruild voor een minder snelle fiets.” Vanuit Bovenkarspel fietst Frans via Andijk naar Medemblik. “Ik kom door dorpen en langs het IJsselmeer, wat is dat toch prachtig! En als het mooi weer is, kun je onderweg even het water in.”
Tips van Frans: “Hier in de buurt is weinig te beleven”, vindt Frans. “Maar je fietst wel zo de polder in waar je mooi kunt fietsen en wandelen.” Zijn vrouw Maria voegt er nog een tip aan toe: “Als je van natuur houdt en graag vogels spot, kun je een uitstapje maken naar de Marker Wadden.”
2 tips van de provincie
Sow to Grow
Er zijn niet veel mensen die het weten, maar Nederland is wereldspeler op het gebied van plantenveredeling en de distributie van zaden. De provincie Noord-Holland heeft sinds kort een nieuw museum die hier met tentoonstellingen en educatieve programma’s aandacht aan geeft: Sow to Grow. Het museum is gevestigd in het prachtige, historische pand van het voormalige weeshuis in hartje Enkhuizen, als opvolger van het museum Saet en Cruyt in Andijk. “In de oude setting was de blik vooral gericht op de geschiedenis”, vertelt bestuurslid Tom Venneman. “Met het nieuwe museum kijken we ook nadrukkelijk naar het heden en de toekomst.”
Een bezoek aan Sow to Grow is een heuse experience. Met digitale hulpmiddelen kunnen bezoekers de wereld van plantenveredeling en zaden zelf ontdekken, ervaren en beleven. Behalve het algemene publiek en professionals bestaat de doelgroep uit scholieren. Wekelijks struinen leerlingen uit groep 7 van het basisonderwijs door het museum. Sow to Grow heeft een subsidie van de provincie Noord-Holland gekregen. Deze wordt gebruikt voor het versterken van de marketing en communicatie en het verhogen van de bezoekersaantallen.
De buurtbus
De provincie Noord-Holland investeert ruim € 1,8 miljoen in het vervangen van 18 buurtbussen: achtpersoonsbusjes die worden ingezet in het gebied Noord-Holland Noord. In de loop van 2023 worden de nieuwe voertuigen in gebruik genomen. Buurtbussen rijden in landelijke gebieden al jaren als extra OV-dienst naast het reguliere busvervoer dat door Connexxion wordt aangeboden. Ze worden op vrijwillige basis aangeboden door 11 lokale buurtbusverenigingen: Dóór mensen uit de regio, vóór mensen uit de regio.
De 11 buurtbuslijnen staan in de dienstregeling van Connexxion. Ze rijden van maandag tot en met zaterdag, van de vroege ochtend tot de vroege avond. De provincie financiert de buurtbussen en verleent jaarlijks subsidie aan de verenigingen. Daarnaast voert Connexxion, de huidige aanbieder van openbaar vervoer in de Noord-Hollandse gebieden, onderhoud uit aan de buurtbussen en ondersteunt de verenigingen in hun dagelijkse uitvoering. Er is bij de aanschaf gekeken naar de meest duurzame en rolstoeltoegankelijke bussen.