Klimduin en kofferbakmarkt Schoorl

Geen plek waar zoveel verschillende mensen bij elkaar samenkomen als op de markt. Dé plek dus om verhalen van de meest uiteenlopende Noord-Hollanders te horen. In deze rubriek bezoekt &Holland elke editie een andere markt in de provincie om met inwoners in gesprek te gaan. Daarbij vragen we tips voor leuke activiteiten of bijzondere plekken in de buurt. In deze aflevering: de kofferbakmarkt Duindorp in Schoorl.

Scroll naar beneden om meer te lezen

Greetje Sevenhuijsen:

Met haar donkerblauwe jurk en weelderige hoed is Greetje Sevenhuijsen (61) een opvallende verschijning bij de ingang van het marktterrein aan de Sportlaan. “Je had eigenlijk vorige week moeten komen”, lacht ze. “Toen stond ik hier in een piratenpak. En de volgende keer trek ik misschien een Tiroler jurk aan.”

Als gastvrouw is Greetje een vertrouwd gezicht voor zowel verkopers als bezoekers van de Schoorlse kofferbakmarkt. “Ik ontvang de verkopers ’s ochtends met een kop koffie, deel bonnetjes uit en ben een luisterend oor voor ze. We hebben op dit terrein een vergunning voor 100 auto’s, aanhangers en caravans. Je vindt hier echt van alles: van een fietsenmaker en bloemist tot kleedjes vol antiek, tweedehands speelgoed en eigengemaakte spullen. Zeker in deze tijden betekent deze markt voor veel mensen een extraatje voor de portemonnee. Een paar weken terug was er nog een stel met antieke spullen van opa en oma. Nou, ze kregen niet eens de kans om hun wagen uit te laden: het werd letterlijk onder hun handen weggekocht.”

Tip van Greetje: Klimduin Schoorl

Greetje: “De klimduin is echt een begrip in deze omgeving! Een uniek stukje Schoorl en een prachtige speelplek voor kinderen. Zelf kom ik er ook graag met mijn kleinkinderen. Het beklimmen van de duin lukt mij niet meer, maar via een omweg kun je ook de top bereiken. Je kunt ook plaatsnemen op een van de terrasjes, terwijl de kinderen zich uitleven in het zand.”

De Klimduin is een ruim 100 meter lange en 50 meter hoge zandberg in het centrum van Schoorl. De berg sluit rechtstreeks aan op de Schoorlse duinen, een uitgestrekt bos- en duingebied. Het bedwingen van de Klimduin is zelfs voor getrainde atleten een uitdaging. Op 18 september is de heuvel dan ook de locatie van de traditionele Klimduinrun.

Kaj-Jan Bouma:

Samen met zijn 2 kinderen is Kaj-Jan Bouma (48) op koopjesjacht langs de tafels, kleedjes en kofferbakken. “We wonen achter het terrein, dus nemen vaak op zaterdag even een kijkje. Gewoon een beetje rondsnuffelen en kletsen met de kinderen, dan laten ze toch iets meer los dan thuis. Deze markt is ook een mooie manier om de kinderen te leren hoe ze met geld moeten omgaan. Dan oefenen we bijvoorbeeld met geld pinnen, tellen en onderhandelen. Bovendien vind ik het mooi dat de spullen op deze markt worden hergebruikt. Soms zie ik hier dingen liggen waarvan ik denk: ‘dat verdient een tweede of derde leven!’.”

Zijn 9-jarige dochter Ayla bezoekt de markt soms ook met vriendinnen. Vandaag heeft ze haar oog laten vallen op enkele Donald Duck-stripboeken en een dominospel. Ook Kaan (12) gaat regelmatig niet met lege handen naar huis. “Ik loop hier meestal een beetje rond en zie wel wat er op mijn pad komt”, vertelt hij. “Zie ik iets leuks, dan haal ik thuis wat geld en koop ik het.”

Tip van de familie Bouma: Schoorlse kust

Kaj-Jan: “We zijn 2,5 jaar geleden van Purmerend naar Schoorl verhuisd. Ik heb een paar jaar in Den Haag gewoond en wilde altijd terug naar de kust. En het kustgebied bij Schoorl is fantastisch: heerlijk rustig, geen auto’s en veel fietsers. Bovendien is er een zoetwaterlagune waar kinderen veilig kunnen surfen en suppen. Begin juni zie je daar ‘s avonds soms zeevonk: een organisme dat het water een lichtgevende blauwe gloed geeft. Prachtig!”

De Schoorlse Duinen maken deel uit van Natura 2000. De afgelopen jaren heeft de provincie Noord-Holland samen met Staatsbosbeheer en drinkwaterbedrijf PWN natuurherstelmaatregelen getroffen voor de terugkeer van de oorspronkelijke duinnatuur: stuivend duin. De provincie betaalt de veegkosten om het fietspad Blijdensteinsweg in het gebied zandvrij te maken.

Albert Jonckbloedt:

Aan bijzondere hoofddeksels geen gebrek op de Schoorlse kofferbakmarkt. De leren kozakkenhelmreplica levert Albert Jonckbloedt (55) en zijn moeder Christina (78) naar eigen zeggen zelfs extra klanten op. “Mensen willen ermee op de foto en vragen of hij ook te koop is.” Al vanaf de start van de markt is Albert van de partij. Altijd op een vaste plek, op de hoek van het veld. “In het midden van het veld waai je soms letterlijk weg. Daarom sta ik elke week om 5.00 uur in de rij om verzekerd te zijn van deze plek. ”

Zijn kleed ligt bezaaid met vooral antiek, strips en klassieke kinderboeken. Het verkopen van deze spullen is voor hem niet alleen een hobby, maar ook bittere noodzaak. “Ik heb verzamelwoede, dus kan thuis inmiddels een eigen museum beginnen. Ik koop echt alles wat los en vast zit. Mijn huis staat bomvol, dus soms moet ik spullen wegdoen. De kenners weten mijn kraam te vinden, sommigen komen zelfs speciaal voor mij naar deze markt. Daar geniet ik van. De hele week werk ik binnen in een bedrijfshal, maar hier sta ik lekker buiten met mensen te praten. Ik vind het vooral leuk om Duitse bezoekers te ontmoeten. En zij waarderen het dat ze hier in hun eigen taal worden aangesproken.”

Tip van Albert: recreatiegebied Geestmerambacht

Ook Albert zoekt in zijn vrije tijd graag de natuur op. “Ik kom graag in Geestmerambacht, vlak bij mijn woonplaats Koedijk. Een prachtig gebied met veel natuur, water, rust en vrijheid. Als ik daar ben, hoef ik niet meer op vakantie: dat ís voor mij vakantie.”

Recreatieschap Geestmerambacht ligt tussen de stedelijke gebieden van Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk. Het gebied bestaat uit de grote plas Zomerdel en is omgeven door bossen, grasvelden, rietoevers en orchideeënweides. Verder leven er talloze plantensoorten en dieren.

2 tips van de provincie

Rijk der Duizend Eilanden

Het Rijk der Duizend Eilanden: het klinkt als een spannend avonturenverhaal, maar is in werkelijkheid de naam voor de oorspronkelijk meer dan 15.000 akkers op kleine eilandjes die zijn aangelegd rond de Noord-Hollandse dorpen Broek op Langedijk, Zuid- en Noord-Scharwoude. In het gebied vind je onder meer een wijngaard waar workshops en proeverijen worden georganiseerd. Of huur een bootje en vaar door het overgebleven deel van de eilanden.

In de podcast Jouw Noord-Holland vertelt archeoloog Frans Diederik meer over dit voor velen onbekende eilandenrijk. Hoe zijn ze ontstaan, waarvoor werden ze gebruikt en waarvoor dienen ze nu? “Over 50 jaar ziet het er in dit gebied een stuk natter uit dan nu”, aldus de archeoloog. Verder legt Annebet van Duinen van de provincie uit waarom het Rijk der Duizend Eilanden een icoon is van hoe we al eeuwen omgaan met water. Ook geeft ze praktische tips hoe iedereen zelf slimmer kan omgaan met water.

Museum Kranenburgh

Bergen is van oudsher een kunstdorp. Museum Kranenburgh toont dan ook moderne kunst van kunstenaars van de Bergense School die vandaag de dag actief zijn. Tot en met 24 juli is onder meer de tentoonstelling 'Grenzeloos' van KunstenaarsCentrum Bergen in het museum te zien. Ook zijn er deze zomer exposities van de Bergense fotograaf Bastiaan Woudt en het werk dat schilder Leo Gestel maakte tijdens zijn verblijf op Mallorca in 1914.

In de zomer van 2020 maakte de provincie Noord-Holland € 110 miljoen vrij om de schade van de coronacrisis te beperken. Hiervan werd € 10 miljoen gebruikt voor een noodfonds om de culturele sector te steunen. In totaal heeft de provincie, samen met de Noord-Hollandse gemeenten, 146 culturele instellingen financieel geholpen, waaronder Museum Kranenburgh. Directeur Mariette Dölle: "Ik ben blij dat de provincie en de gemeente het van groot belang vinden dat de culturele infrastructuur in crisistijd levend wordt gehouden. Ik denk dat we hier op de lange termijn misschien sterker uitkomen."