Noord-Hollandse boerderijenquiz

Wat weet jij over Noord-Hollandse land- en tuinbouw? Over kaas, groenten, planten en vlees? Of wat voor duurzame oplossingen er zijn in de landbouw om de kassen te verwarmen? Test je kennis in deze quiz.

Deze quiz is trouwens een eitje als je de serie Expeditie Noord-Holland met boer Ayoub hebt gekeken. Die kun je nog terugkijken via de site van NH Nieuws.

Vraag 1

Wist je dat sommige groenten op water gekweekt kunnen worden? In Warmenhuizen gebeurt dat. Wat groeit daar uit water?

A. Rode en groene kool.

B. Witlof en rabarber.

C. Sla en paksoi.

Vraag 2

Op wat voor slimme manier kan een boer of tuinder een kas verwarmen?

A. De kassen worden verwarmd via zonne-energie. B. De warmte die bij afvalverbranding vrijkomt, gaat naar de kassen. C. Van het groenteafval wordt biogas gemaakt waarmee de kassen worden verwarmd.

Vraag 3

De messeklever is een kaas die op ambachtelijke wijze op 1 plek in de wereld wordt gemaakt: in de Beemster. En dat is niet het enige bijzondere aan de kaas. Wat nog meer?

A. De kaas werd vroeger alleen in de herfst gemaakt. B. Er zitten gaten in de kaas die nooit helemaal rond zijn. C. De kaas kan niet smelten.

Vraag 4

Je zou verwachten dat een bloem uit zaad of uit een bol wordt gekweekt, maar in Heerhugowaard kweken ze planten in een laboratorium. Hoe dan?

A. Uit een stukje weefsel van een plant maken ze een nieuwe plant. B. Door ouderwets de planten te stekken. C. Door de zaden te klonen.

Vraag 5

Hoe oud is een varken ongeveer als die wordt geslacht om als gerecht op je bord te komen?

A. 3 maanden. B. 6 maanden. C. 14 maanden.

Prijsvraag

De provincie Noord-Holland stelt startbewijzen beschikbaar voor de Dam tot Dam Wandeltocht, Dam tot Dam FietsClassic en de Dam tot Damloop.

Wil je kans maken op 2 startbewijzen voor 17 of 18 september? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is deze vraag goed te beantwoorden:

Wie was de snelste vrouw en de snelste man van de allereerste Dam tot Damloop in 1985?

Vul het formulier in en wie weet sta jij wel aan de start met je sportieve maatje!

Meer zomerevenementen Naast het Kwaku Summer Festival (16 juli-7 augustus), de Ironman West-Friesland (24-26 juni), de Haarlemse Honkbalweek (8-15 juli) en de Dam tot Dam (17-18 september) sponsort de provincie Noord-Holland meer grote evenementen.

Zoals deze:

  • 11 juni – Veerplas Festival, Haarlem
  • 15-18 juni – Wandel4daagse Alkmaar
  • 21 augustus – Ronde Stelling van Amsterdam