Op de markt in Beverwijk

Op de markt in Beverwijk

Geen plek waar zoveel verschillende mensen bij elkaar samenkomen als op de markt. Dé plek dus om verhalen van de meest uiteenlopende Noord-Hollanders te horen. In deze rubriek bezoekt &Holland elke editie een andere markt in de provincie om met inwoners in gesprek te gaan. Daarbij vragen we tips voor leuke activiteiten of bijzondere plekken in de buurt. In aflevering 2: de versmarkt op de Bazaar in Beverwijk.

Nasrat Salehi:

“Kom lekker proeven!”, roept Nasrat Salehi (26) uitnodigend naar iedereen die langs zijn kraam loopt. Voor hem liggen stapels olijven in de kleuren rood, zwart en alle tinten groen. Nog maar 2 maanden staat hij samen met zijn vader en broer op de Bazaar in Beverwijk. “We zijn in coronatijd begonnen, maar mogen niet klagen.”

Op de ‘Afghaanse boulevard’ – zoals Nasrat de rij stalletjes op de overdekte versmarkt noemt – zijn nog meer van zijn familieleden te vinden, allemaal met hun eigen producten. “Er komen veel Afghaanse Nederlanders langs, vooral voor de nootjes en olijven. Ze zijn wat minder van de tapenades; daar zijn de Nederlanders dan weer gek op.”

Nasrat woont sinds zijn 6e in Nederland. Eerst in Zutphen en Beverwijk, maar inmiddels alweer 10 jaar in Heemskerk. “Het is er mooi wonen, lekker rustig. Je bent zo in Amsterdam, maar zit niet midden in die drukte.” Wanneer hij zijn studie informatica heeft afgerond, wil hij graag apps programmeren voor telefoons.

Tip van Nasrat: Duingebied bij Heemskerk

Nasrat: “Zeker zomers zijn de duinen bij Heemskerk erg mooi om te bezoeken. Je kunt je auto verderop parkeren en daarna lopend of op de fiets verder. Het is een erg groot gebied. Ik wilde laatst vanaf daar met mijn neefje naar Texel fietsen, maar bij Alkmaar waren we al bekaf. Mijn neefje had het wel zwaarder dan ik, hoor. Van de zomer gaan we het nog een keer proberen, maar dan trekken we er iets langer voor uit.”

Het Duingebied valt onder het Noordhollands Duinreservaat, dat zo’n 20 kilometer lang en 1,5 kilometer breed is. Het gebied strekt zich uit van Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen en omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden.

Anna Schachtschabel en Melissa van den Berg:

De boodschappentrolley zit al goed vol wanneer moeder Anna Schachtschabel (55) en dochter Melissa van den Berg (29) hun bestelling doorgeven aan de slager op de markt. “Ik doe hier iedere vrijdag boodschappen. Altijd eerst de groenten, het fruit en de nootjes, als laatste pas het vlees. En daarna een Turkse pizza als afsluiter”, vertelt Anna terwijl haar kleinzoon om haar heen dartelt. Het is een klein stukje vanaf haar woonplaats Velsen-Noord naar de versmarkt in Beverwijk. Anna: “Het is hier een stuk betaalbaarder en verser dan in de supermarkt. Zelfs als ik het donderdag uit de koelkast haal, is het nog lekker. En de marktlui hebben liefde voor hun vak, die proef je terug in het eten.”

Voor Melissa is het alweer een tijdje geleden dat ze op de markt in Beverwijk was. Ze woont sinds 8 maanden met haar zoontjes op Curaçao. Ze kan zich zo 1-2-3 niets herinneren wat ze de afgelopen periode heeft gemist. “Hallo, en mij dan?”, vraagt haar moeder quasi gekwetst. Melissa, lachend: “Het is gewoon altijd lekker weer en het tempo ligt een stuk lager. Ik hoef niet na te denken over mijn kleding. Het wordt toch altijd een korte broek.”

Tips van Anna en Melissa: Rondvaartboot IJmuiden en pierewaaien bij Wijk aan Zee

Anna: “Ik ben opgegroeid in IJmuiden. Het is erg leuk om daar met de rondvaartboot door de haven te gaan.” Melissa kwam altijd graag op het strand in Wijk aan Zee: “Er zijn daar leuke strandtentjes en je kunt er heerlijk lunchen. Het maakt niet uit of het warm is of koud, het is er altijd wel lekker uitwaaien”. Moeder Anna knikt instemmend. “Pierewaaien noemen wij dat in IJmuiden. Een rondje pier, met de wind door de haren.”

Barbera Ham:

Mango’s, kaki’s of avocado’s; bij de groentekraam op de versmarkt zoekt Barbera Ham (47) altijd de mooiste exemplaren uit. “Lekker voor zo, of in een smoothie of een taart.” Ook voor kruiden en noten maakt ze graag een autoritje van 10 minuten vanuit Uitgeest. Daar woont ze samen met haar man en 3 kinderen. “Mijn man en ik zijn al vanaf ons 16e samen. Dat is bijna 32 jaar. Tegenwoordig best wel een unicum, niet?”

Haar werk – op kantoor van een bedrijf in de rioolbranche – is op 5 minuten fietsen van haar huis. Barbera: “De school van de kinderen ligt op de route, hoe makkelijk kan het zijn.” Het is fijn wonen in Uitgeest, vindt ze. “Er is een duingebied in de buurt en bij het Uitgeestermeer kun je leuk recreëren. De jeugd kan stappen in Uitgeest en je kunt er ook lekker uit eten.”

Van alle baksels die Barbera met de producten van de markt maakt, is ze het meest trots op haar tulband cake. “Mijn vader was dé tulbandspecialist van Akersloot, het dorp waar ik ben opgegroeid. Op een gegeven moment vond ik het hoog tijd dat ik het recept zou leren.” De tulband van haar vader wordt inmiddels niet meer verkocht. Wie een hapje van het familierecept wil proeven, moet toch echt langs bij Barbera.

Tip van Barbera: Zwaansmeer en Uitgeestermeer

Barbera: “Het Zwaansmeer is een leuk strandje waar je in de zomer veilig kunt zwemmen. Dat is afgebakend van het Uitgeestermeer, waar je lekker kunt recreëren op het water of een terrasje kunt pakken.” Sinds vorige zomer heeft Barbera haar eigen SUP(Stand Up Paddling)-board, waarmee ze regelmatig het meer op gaat. Haar tip om bij het opstaan niet meteen in het water te plonzen: “Ga eerst op je knieën zitten, vind dan je balans en ga daarna staan. En met je armen corrigeren, daar krijg je spierballen van.”

2 tips van de provincie

Zeesluis IJmuiden 

Met een lengte van 500 meter, een breedte van 70 meter en een diepte van 18 meter is Zeesluis IJmuiden de grootste zeesluis ter wereld. De aanleg startte in juli 2016 en werd in augustus 2021 afgerond. Dankzij de nieuwe zeesluis blijven het Noordzeekanaalgebied, de havens van Amsterdam en de Europese achterlandverbindingen de komende 100 jaar goed bereikbaar. Aan de sluis is alles groot. Zo wegen de 2 operationele deuren en de reservedeur elk 3.000 ton. Ze hebben de grootte van een flatgebouw met een afmeting van 72 meter lang, 11 meter breed en 24 meter hoog.

Ook de schepen die dagelijks het sluizencomplex passeren zijn door hun enorme omvang niet te missen. Wil je het beste uitzicht? Bezoek dan gratis de SHIP (Sluis Haven Info Punt) experience. SHIP vertelt alles over de bouw van de zeesluis en de laatste ontwikkelingen in de 4e zeehaven van Europa: Amsterdam, Zaanstad, IJmuiden en Beverwijk. Loop bijvoorbeeld door het sluizencomplex op schaal, word voor heel even sluiswachter of vaar als het ware ‘op een schip’ in razend tempo van de Noordzee naar de havens van Amsterdam.

Opgravingen Velsen

Rijdend door Velsen zie je er op het eerste gezicht niet veel van, maar in 39 na Christus was er een enorme Romeinse basis gevestigd op de plaats waar nu ongeveer de Velsertunnel ligt. Bij opgravingen zijn sporen gevonden van een castra, een groot Romeins legerkamp van vele hectaren groot. Deze castra bouwden de Romeinen alleen tijdens de voornaamste campagnes en op strategisch essentiële plekken. Ze boden plaats aan delen van een of meer legioenen. Castra Flevum is hiermee het meest noordelijke legerkamp van de Romeinen.

Uit onderzoek, dat in opdracht van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de provincie Noord-Holland werd uitgevoerd, blijkt dat het fort bij Velsen minstens 11 hectare groot is. Velsen is bij verschillende campagnes gebruikt tussen 15 en 47 na Christus. Het lag op een unieke plek: aan het water van een belangrijke rivier, de meest noordelijke Rijntak, het Oer-IJ. Velsen lag vlak bij de monding en dicht naast de noord-zuid-landroute over de Oude Duinen. Het werd bovendien gesitueerd bij het meest belangrijke heiligdom van de Friezen, opgegraven in Velserbroek. Met een vestiging in Velsen hadden de Romeinen niet alleen strategisch, maar ook politiek de regio in de greep.