Veel openheid, groen en altijd lekker eten

Op bezoek in Amsterdam-Zuidoost

Pearl Boamah, 30 jaar, is opgegroeid in de K-buurt en werkt met hart en ziel in Amsterdam Zuidoost. “In Zuidoost voel ik me thuis. Als ik om me heen kijk zie ik zoveel verschillende culturen die allemaal hun gangetje gaan. Er is veel openheid hier en we kunnen met elkaar door een deur. Dat is uniek. Daarnaast is er veel groen en altijd lekker eten te vinden.”

Zuidoost is ook een beetje een dorp. “Als je hier op de basisschool of middelbare school hebt gezeten, ken je elkaar allemaal via via.” Pearl werkt bij NotYetSheBang, een creatieve space in Zuidoost van 450 m2. Geschiedenis, dans, kunst en theater komen er samen. Zo was er onlangs een expositie en poetrynight georganiseerd door het creatieve collectief We The People. “Er is zoveel talent in Zuidoost, daar moet iets mee gebeuren. Ik denk vaak ‘ja we zijn heel dope, maar we kunnen nog veel toffer worden.’ NotYetSheBang probeert daar aan bij te dragen.”

“Zuidoost heeft mijn idealen bepaald. Als je om je heen kijkt buiten Zuidoost, zie je jezelf niet gerepresenteerd. Je beseft dan hoe anders de stad eruitziet. Een stuk witter. Je verhaal gaat dan nog harder schreeuwen van binnen. En Zuidoost is een safe haven om je verhaal te maken en te vertellen. Hier mag je anders zijn, omdat we hier nooit anders zijn geweest. Hier gaan we er vanuit dat iedereen verschillend is, en we voelen ons op ons gemak bij die verschillen.”

Muziek speelt een grote rol in Zuidoost. “Ik zeg altijd ‘Hoe warmer het land, hoe meer ritme er in het leven komt’. Het is niet heel raar dat veel van ons heel creatief zijn, en die creativiteit uiten in dansen, muziek, theater en beeldende kunst. Dat zit ook in onze geschiedenis. Op die manier kunnen we ons verhaal uiten.”

Deel op social media