Op de markt in Amsterdam-Zuidoost
Geen plek waar zoveel verschillende mensen bij elkaar samenkomen als op de markt. Dé plek dus om verhalen van de meest uiteenlopende Noord-Hollanders te horen. In deze rubriek bezoekt &Holland elke editie een andere markt in de provincie om met inwoners in gesprek te gaan. Daarbij vragen we tips voor leuke activiteiten of bijzondere plekken in de buurt. In deze aflevering: de Reigersbosmarkt in Amsterdam.
De wekelijkse woensdagmarkt in Gaasperdam, de Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost grenst direct aan het winkelcentrum en metrohalte Reigersbos. Met 140 kramen is het een grote weekmarkt. Zowel op het gebied van versproducten als kleding en bedtextiel heeft deze markt voor elk wat wils.
Door de ligging in deze multiculturele wijk zijn hier kramen en producten die op andere plekken in de provincie niet snel te vinden zijn. Een kraam met kleurrijke hijabi en sierraden, groentekramen vol prachtig gekleurde paprika’s, citrusfruit, bataten en okra, verkopers met verschillende kruiden en sauzen en veel verse kip en vis.
Judith (43) & Lila (74)
Kort na 13.00 uur komt &Holland Judith en Lila tegen bij een groenten- en fruitkraam. Judith werkt voor een bank. Op woensdag is ze altijd vrij en kan ze met haar moeder naar de markt. Lila keurt de munt ‘want die moet vers zijn en ik gebruik het niet allemaal op 1 dag’. Moeder en dochter komen al jaren wekelijks op de Reigersbosmarkt. “Deze markt heeft veel meer sortering dan andere markten. We komen met name voor groente en fruit”, legt Judith uit. “Bij deze kraam kloppen de bordjes altijd, zoete mandarijnen zijn ook echt lekker zoet. Altijd.”
Een bezoekje aan de markt gaat ook altijd via de visboer op de markt. “Voor de kabeljauwfilet en -haas. Bij deze kraam is het altijd supervers. We slaan de kaasboer ook nooit over voor truffelkaas of Italiaanse kaas”, vult Lila aan. In haar hand een grote zak citroenen. “Ik gebruik ze voor alles: bij het wassen van de vis, bij het bereiden van vlees, koken.” “En schoonmaken”, zegt Judith. “Ik rol altijd even een citroen, snijd hem doormidden en leg dan een halve in de koelkast. Dan ruikt het heerlijk fris.”
Tip van Judith en Lila:
“De Bijlmerbios in de Amsterdamse Poort. Dat was vroeger een bankgebouw, daar heb ik jarenlang gewerkt. Ze draaien films die zuid-oost-georiënteerd zijn en sluiten daarmee aan bij de vele culturen in de wijk. Het is een filmhuis met grotere en kleine producties.”
Celeste (54) & Steven (53)
Celeste en Steven ‘wonen op de markt’, lachen ze naar elkaar. “We zijn familie, maar ook maatjes.” Elke week zijn ze op de Reigersbosmarkt, Celeste in haar ‘Rolls-Royce’ en Steven te voet. Beiden werkten ze in de zorg en daar hebben ze lichamelijke klachten aan overgehouden. Celeste is afgekeurd en Stevens lijf is getekend door slijtage en covid. De regering doet in hun ogen te weinig voor mensen met een beperking. Maar daar hebben ze samen een oplossing voor gevonden. “We houden elkaar op de been en maken de grootste lol. We werken een dagprogramma af en zorgen dat we bezig blijven: eten bij het buurthuis, naar de markt. We trekken elkaar uit huis.” Ze hebben groot plezier en proppen het mandje van de scootmobiel van Celeste vol met spullen van de markt.
Tip van Celeste en Steven:
“Wie in de regio een leuk uitje wil, moet zeker een keer naar een braderie in de Amsterdamse Poort. Ook gaan we graag naar de Dappermarkt. De Albert Cuyp is van ons lijstje geschrapt, die is erg duur geworden en dat zijn tegenwoordig vooral eettentjes. Dus wie graag naar eettentjes wil, kan zich daar uitleven.”
Ruud (48) & Oscar (7)
Rond een uur of 3 staan Ruud en Oscar bij de viskraam. “Dit is de leukste kraam op de markt. Ze hebben hier heel lekkere visfriet”, juicht Oscar. “Die krijg ik elke week. Er zitten lekker veel kruimels aan en onder, dat is echt superlekker.” Ook deze week heeft hij zijn portie gescoord. Vader Ruud is vaste klant van de markt. “Deze markt is heel gezellig, andere markten zijn misschien groter, maar toch blijf ik elke week hier komen. Ik kom er altijd veel bekenden tegen.” Hoewel het erg druk is bij de viskraam, roept de visboer hem bij de voornaam als zijn bestelling klaar is.
“De kaasboer en de bakker pak ik ook altijd mee als ik op de markt ben. De medewerkers zijn veel vriendelijker dan in een supermarkt, en ze hebben ook gewoon echt betere producten.” Een metro rijdt over het spoor boven de markt, Ruud kijkt op zijn telefoon. Het is later dan verwacht. Met flinke stappen gaan ze er vandoor, op naar de volgende stop.
Tip van Ruud en Oscar:
“Een dagje de toerist uithangen in Amsterdam is echt heel leuk. Een boottochtje mag daarbij echt niet ontbreken, zeker als je kinderen hebt. Het is een leuke manier om op een heel andere manier naar de stad te kijken. Wie een magische versie wil zien van deze tochten, moet echt naar het Amsterdam Light Festival (Tot 21 januari, red). Dan is de route versierd met lichtkunst.”
2 tips van de provincie
Forteiland Pampus
Ga naar het ruim 400 jaar oude forteiland Pampus. Ook in de winter is het eiland een prachtige plek om te bezoeken. Na een tocht over het IJmeer kan je het eiland ontdekken, met een gids op stap of de geheimen van het fort ontwaren. Naast de vaste rondleidingen is er ook een blacklightspeurtocht. Extra tip: trek tijdens de winter een warme trui aan want het kan koud zijn op het fort. Sinds de oplevering in 1895 is Pampus niet aangesloten op het stroomnetwerk en zelfvoorzienend. Elektriciteit wordt vooral opgewekt met dieselaggregaten. In oktober verleende de provincie een ontheffing voor het plaatsen van 2 windturbines van 15 meter hoog. Daarmee kan het eiland op een schone manier zelf stroom opwekken, ook op koude en donkere dagen.
Artis
De oudste dierentuin van Nederland werd in 1838 geopend. Het bekendste niet-levende wezen in de dierentuin is de bijzondere ‘stegosaurus van Amsterdam’ gemaakt door een van de oppassers van Artis. Boudewijn Bollee werd lokaal bekend door van betongaas en cement een dino te bouwen. Hij deed dat aan de hand van beeldmateriaal van hoe de dino er uit zou zien, volgens bronnen in die tijd. Dat beeld is inmiddels achterhaald, maar de dinosaurus is nog altijd een geliefd klimobject. Wat momenteel niet te bezoeken is, is het aquarium. In 2021 sloot de onderwaterwereld voor een grote restauratie, de dieren en koralen zijn verhuisd naar andere plekken op het terrein en andere aquaria in Europa. De provincie draagt € 3 miljoen bij aan de restauratie en verduurzamingsoperatie. Het resultaat is vanaf 2025 te bewonderen. Artis heeft onlangs een nieuw leeuwenverblijf geopend dat zeker het bekijken waard is.