Natuur en/of recreatie?
In ‘Het Dilemma’ spreken 2 inwoners zich uit over een kwestie in de provincie.
De ruimte voor recreatie in Noord-Holland is beperkt en de druk op die gebieden is hoog. Moeten we daarom recreatie toestaan in natuurgebieden?
De provincie is niet de enige die het moeilijk vindt helder te communiceren. Veel overheidsinstellingen kampen met moeilijke taal in teksten. Zo deed de Nationale ombudsman in 2017 onderzoek naar MijnOverheid. De belangrijkste conclusie is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de gebruiker meer centraal moet stellen.
Ja, waar het kan
Karel Schoenaker
Werkzaam bij recreatieschap Westfriesland
“Mensen recreëren al veel in recreatiegebieden én natuurgebieden; denk aan wandelen, fietsen, varen, zonnen, zwemmen of sporten. Maar ook aan grotere evenementen, filmavonden of festivals. Is de natuur sterk genoeg, dan is er echt wel ruimte voor een goed feestje. En er zou meer moeten kunnen, want de behoefte aan dat soort activiteiten is groot. Over de hoeveelheid en omvang valt natuurlijk te discussiëren. Je moet kijken wat past binnen jouw gebied, zonder dat het ten koste gaat van de dagelijkse vormen van recreatie of de natuur.”
Niet altijd
Marieke Kuipers
Adviseur bij drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN
“Ik ben voorstander van recreëren in de natuur. Het brengt ontspanning en het is goed voor de gezondheid. Mensen moeten de natuur ook kunnen beleven om ervan te houden. Anders is er geen basis voor natuurbescherming. Maar er zijn vormen van recreatie, zoals grote festivals, een openluchttheater of sportwedstrijden, die niet passen in ons nationaal park Zuid-Kennemerland. Daarvoor verwijzen we organisatoren graag door naar recreatiegebieden.”