Circulaire economie, (on)betaalbaar?

In ‘Het Dilemma’ spreken 2 inwoners zich uit over een kwestie in de provincie.

In een circulaire economie gebruiken we producten steeds langer en grondstoffen telkens opnieuw. Dat zorgt voor minder verspilling én minder verbruik van primaire grondstoffen zoals mineralen, metalen, olie, gas en steenkool. Een win-win-situatie, maar wel een met een prijskaartje. Duurzame producten staan vaak bekend als ‘duur’. Is een circulaire economie voor iedereen betaalbaar?

De provincie is niet de enige die het moeilijk vindt helder te communiceren. Veel overheidsinstellingen kampen met moeilijke taal in teksten. Zo deed de Nationale ombudsman in 2017 onderzoek naar MijnOverheid. De belangrijkste conclusie is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de gebruiker meer centraal moet stellen.

Ja en nee

Bert van Son

Oprichter MUD Jeans

“Ja, omdat ons product – een duurzame spijkerbroek – voor iedereen betaalbaar is. Nee, omdat circulair ondernemen kosten met zich meebrengt die een ‘normaal’ bedrijf niet heeft. Onze wereld is nu gericht op een eenrichtingssysteem; een lineaire economie die draait om nemen, maken en weggooien. In de circulaire economie wordt alles hergebruikt en niets verspild. Maar de inspanningen daarvoor zijn duurder.”

Meestal wel

Jeffrey Kruijswijk

Eigenaar Kringloopwinkel Re-Circle

“In ons geval is een circulaire economie zeker betaalbaar. Mijn compagnon Vincent de Winter en ik hebben een kringloopwinkel in Amsterdam-Noord. Maar als je bijvoorbeeld bezig bent met hernieuwbare energie en daarvoor forse investeringen moet doen, praat je natuurlijk over totaal andere bedragen en uitdagingen. Hetzelfde geldt voor grote vervuilers die moeten innoveren. Dan is de betaalbaarheid van de circulaire economie wel een stuk verder weg dan bij ons in de winkel.”

Meer weten over de circulaire economie?

Luister dan de podcastaflevering ‘Kun je helemaal van afval leven?’

Pop-up repair café

Op 15 oktober is het International Repair Day. Om aandacht te vestigen op het belang van reparatie organiseert de provincie Noord-Holland die dag van 10 tot 14 uur een pop-up repair café in het provinciehuis in Haarlem.