Op de markt in Laren

Op de markt in Beverwijk

Geen plek waar zoveel verschillende mensen bij elkaar samenkomen als op de markt. Dé plek dus om verhalen van de meest uiteenlopende Noord-Hollanders te horen. In deze rubriek bezoekt &Holland elke editie een andere markt in de provincie om met inwoners in gesprek te gaan. Daarbij vragen we tips voor leuke activiteiten of bijzondere plekken in de buurt. In deze aflevering: de vrijdagmarkt Plein 1945 in Laren.

Scroll naar beneden om meer te lezen

Lijntje Punt:

Ondanks dat het kleine centrum veel parkeerplaatsen heeft, is het moeilijk een plekje te vinden. Eenmaal geparkeerd loopt vrijwel iedereen richting de markt. Tussen de kramen groeten bekenden elkaar.

Lijntje Punt (83): “Ik kom hier al 50 jaar. Nu kom ik net bij een vriendin vandaan, maar iedere week doe ik een rondje op de markt om groente te kopen of kleding te bekijken. Hier in Laren is de oude poffertjeskraam Cornelis de Haan een aanrader. Zij bestaan al sinds 1860.”

Oorspronkelijk komt ze uit Brabant, maar vanwege het werk van haar man, een Engelse zakenman, is ze in Eemnes neergestreken. “Het is hier heel mooi groen en je hebt de Loosdrechtse plassen vlakbij. Je kunt daar mooi zeilen. Ik vind de mensen hier in het Gooi wel stug. Ik heb weinig contact met de mensen in de buurt. Waardoor dat komt? Ik weet het niet.”

Tip van Lijntje: Naarden Vesting

Lijntje: “Naarden Vesting is prachtig! Het is heel mooi om daar een rondje over de oude vesting te lopen en daarbinnen zijn veel leuke kleine winkeltjes. Ook kun je op fluisterboottochten van Natuurmonumenten meevaren naar het Naardermeer.”

Naarden Vesting is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op 26 juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekomen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. Maak een vaartocht op het water of neem een kijkje in het Vestingmuseum.

Martin Kruger:

Bij de kaaskraam staat een lange rij en uit verveling hangt een meisje aan haar vaders been. Martin Kruger (38) neemt zijn kinderen elke week mee naar de markt in Huizen of Laren. Martin: “In de supermarkten ligt al het eten voorverpakt in de schappen, op de markt zijn de producten tastbaarder. Zo zien mijn kinderen waar het vandaan komt.” Vanavond staan braadworstjes met aardappels op het menu. “De grillworst is bij deze slager heerlijk. Ook vind ik het vanwege het milieu belangrijk om eten lokaal te kopen. Dan weet ik dat de aardappels van hier zijn en niet helemaal uit Nieuw-Zeeland komen.”

Martin komt niet oorspronkelijk uit deze regio: “Net als 80% van alle mensen in onze buurt zijn we van Amsterdam verhuisd naar Bussum. Het leuke van hier wonen is dat er veel leuke dorpjes in de buurt zijn om te bezoeken. Het is een mooi fietsritje met de kinderen om een ijsje te eten in Blaricum. De natuur is dichtbij. Je bent bijvoorbeeld zo in het bosrijke gebied Crailo of op de hei.”

Tip van Martin: Speelnatuur van OERRR in ’s-Graveland

Martin: “Met de kinderen is het heel leuk om naar de natuurspeeltuin te gaan van Natuurmonumenten. Daar valt van alles te beleven.”

In de natuurspeeltuin van OERRR in ’s Graveland van Natuurmonumenten spelen kinderen van 0 tot 12 jaar in de natuur. Ze kunnen banjeren door het bos, spelen met zand, water en takken of vogels spotten.

Linda Rokebrand en Jaap Beerman:

Met in hun armen meerdere tassen en in hun handen een grote doos vol aardbeienbakjes en een tas vol meloenen haasten Linda Rokebrand (50) en Jaap Beerman (66) voorbij. “Eigenlijk moet ik dit even in de auto de leggen hoor!” Ze hebben flink ingeslagen. “Dat doen we elke week en we komen vooral voor de groente en het fruit. We voeden niet alleen onszelf hier mee, hoor. Dit is ook voor moeder, die verderop haar rollator vollaadt met bloemetjes, en mijn dochters.”

Ze wonen in Huizen, maar gaan voor de markt altijd naar Laren. Linda: “De markt in Huizen is niet zo leuk. Hier staan de kramen gezellig bij elkaar en je komt ook regelmatig bekenden tegen. Ik ben opgegroeid in Blaricum en veel familie woont er nog, maar daar zijn geen betaalbare huizen meer te vinden.”

Tip van Linda en Jaap: geocachen in de 6-Bergenroute

Zowel Linda als Jaap houdt erg van geocaching. Geocachen is een schatzoektocht op basis van GPS-coördinaten. Ze doen dit al sinds 2014 toen de vriend van hun dochter hen hiermee in aanraking bracht. Linda: “Je komt op plekken waar je normaal niet zo snel komt. Zo hebben we laatst de 6-Bergenroute gelopen met de Trappenberg en de Tafelberg.”

2 tips van de provincie

Bezichtigen van de Alexiatunnel 

In het project HOV in ’t Gooi wordt tussen Huizen en Hilversum een HOV-busverbinding aangelegd, zodat de ov-verbinding tussen Hilversum en Huizen verbetert. Onderdeel van dit project is ook een spoorwegonderdoorgang voor auto- en fietsverkeer op de drukke Oosterengweg in Hilversum.

Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 18 juni kun je van 10.00 tot 15.00 uur door de Alexiatunnel wandelen, nog voordat automobilisten en fietsers er gebruik van maken.

Jonge bouwers in de dop kunnen bijvoorbeeld als echte bouwvakker op de foto.

Herbestemming Clemenskerk

Loop eens binnen bij de Clemenskerk in Hilversum en vergaap je onder het genot van een drankje aan de schitterende glas-in-lood-ramen. De kerk stamt uit 1914 en in 1996 vond de laatste kerkdienst er plaats. Na een periode van leegstand stuitte onderneemster Saskia de Wit op het gebouw. De kerk kreeg toen een nieuwe bestemming, namelijk een trampolinepark.

In de podcast Jouw Noord-Holland vertelt ze over de totstandkoming van het springpaleis: “Ik was de malloot die binnenliep en zei: ‘dit is prima om een trampolinepark in te beginnen’. Ik had ergens gelezen dat er een hoop kerken leegstonden die een nieuwe bestemming moesten krijgen. Met een nokhoogte van tussen de 14 en 20 meter is een kerk ideaal voor een trampolinepark. Daarnaast liggen kerken altijd centraal, zodat kinderen er makkelijk en zelfstandig naartoe kunnen komen.”