Eten wat de Noord-Hollandse teelt schaft

In ‘Het Dilemma’ spreken 2 inwoners zich uit over een kwestie in de provincie.

Scroll naar beneden om meer te lezen

Aardappelen, wortelen, uien, melk; voor een smakelijk hutspotje ben je bij Noord-Hollandse boeren en melkveehouders aan het goede adres. Maar voor veel andere producten zijn we als provincie afhankelijk van import uit het buitenland. Mede door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne verdiepen steeds meer mensen zich in lokaal geproduceerd eten. Is het niet beter om volledig ons eigen voedsel te gaan verbouwen?

De provincie is niet de enige die het moeilijk vindt helder te communiceren. Veel overheidsinstellingen kampen met moeilijke taal in teksten. Zo deed de Nationale ombudsman in 2017 onderzoek naar MijnOverheid. De belangrijkste conclusie is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de gebruiker meer centraal moet stellen.

Nee

Amber Laan

Voorzitter Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt en mede-eigenaar van een melkveebedrijf

“Het is te makkelijk om te denken dat we in Noord-Holland zomaar volledig ons eigen voedsel kunnen produceren. Dat vraagt namelijk een enorme aanpassing van ons dieet. Er is wel veel mogelijk met innovatieve technieken, maar specifieke teelten zijn in onze provincie heel lastig te realiseren. Voor de productie van ananas moet je bijvoorbeeld een specifieke kas ontwikkelen. Het is de vraag of we daar geld en energie in willen steken. Of zijn we bereid om er collectief afstand van te nemen? Zo’n gedragsverandering is een grote opgave. Denk ook aan koffie. Als mijn wekker om 5 uur ’s ochtends gaat, kan ik een lekker bakkie goed gebruiken."

Ja

Carlo Verhart

Programmamanager van Stichting Voedsel Verbindt

“Of het mogelijk is om onze provincie te voeden met alleen maar voedsel uit de regio? Ja. En dat zou ook hartstikke mooi zijn. Studenten van Hogeschool InHolland hebben een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat we bijna 95% van de benodigde voedingsstoffen kunnen halen uit producten uit de regio. We produceren in Noord-Holland al meer dan je zou denken. In Wageningen (Gelderland) staat bijvoorbeeld een kas vol diverse bananensoorten. En thee telen we ook al. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op."