Rust en rumoer in de haven

Op bezoek in IJmuiden

De 29-jarige Dedy Plug is geboren en getogen in IJmuiden. Veel van haar vriendinnen verlieten de stad voor Haarlem of Amsterdam, maar Dedy heeft nooit die behoefte gevoeld. “Ik geef nu les op basisschool Het Kompas, aan kinderen van groep 7 en 8. Dat is de school waar ik zelf vroeger op heb gezeten.”

Maar wat maakt IJmuiden nou zo bijzonder voor haar? Dedy: “Het is een plek vol met prachtige natuur. Het strand is ontzettend breed, veel breder dan in Zandvoort en Bloemendaal. Ook kun je je goed vermaken in de duinen.” Daarnaast is Dedy verliefd op de plek waar ze woont. “Ik woon nu 4 jaar in de haven. Je kunt hier heel mooi wandelen. Ik vind het zelf de mooiste plek van IJmuiden. Het is er heel open en groot. Zodra ik er binnenrijd, voel ik me thuis en vrij. Mijn uitzicht is bovendien erg mooi. Ik kijk namelijk uit op de bootjes die voor mijn deur liggen.”

De haven is extra bijzonder voor Dedy omdat haar vader er vroeger zijn geld verdiende. Hij werkte op de trawlerkade voor de IJmuiden Stores, een bedrijf dat onder andere zorgt voor benodigdheden van vissersboten. Dedy’s familiegeschiedenis is nauw verweven met de haven. Oorspronkelijk kwamen de Pluggen uit Noordwijk, maar op een gegeven moment verhuisde een groot deel van de vissersfamilie naar IJmuiden. Aan Pluggen sindsdien geen gebrek in IJmuiden.

Het thuisgevoel dat IJmuiden Dedy geeft, wordt voor een belangrijk deel bepaald door geluiden. “’s Nachts hoor je de boten aankomen en vis lossen, voor mij is dat een heel vertrouwd geluid. Ook de meeuwen horen erbij. De combinatie van stilte en rust in de haven, maar ook het rumoer. Dat is voor mij typisch IJmuiden.”

Deel op social media