Noord-Holland van boven

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is al bijna 30 jaar werelderfgoed. De verdedigingslinie rondom Amsterdam werd gebouwd tussen 1880 en 1920. In april start het fortenseizoen en kun je veel van de 45 forten weer bezoeken. Zo ook Fort bij Spijkerboor. “Het fort leeft voort.”

Waar kijken we naar?

Fort bij Spijkerboor, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Hier verbleven vanaf 1914 Nederlandse soldaten in afwachting van de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog. ‘’Er is uiteindelijk nooit met scherp geschoten vanaf dit fort’’, legt gids Hans Hendriks uit. ‘’Kijkend van bovenaf is de fortgracht goed zichtbaar. Ook zie je de unieke knik in het fort. Het fort zou eigenlijk aan de andere kant van het kanaal gebouwd worden, maar de grond was daar niet geschikt om het betonnen bouwwerk te dragen. Het verdedigingswerk ligt daarom aan deze kant van het kanaal. De kanonnen moesten wel het volgende fort kunnen bereiken, het schootsveld mocht dus niet veranderen met een nieuwe plek. Daarom zit er een knik in het fort.’’

Bescherming met water

Hoe is Fort Spijkerboor ontstaan? Wat maakt de plek zo bijzonder? En hoe heeft het fort invloed op de omgeving? Gids Hans Hendriks en Eveline Blok van Natuurmonumenten vertellen meer.

Lees het interview

Openingstijden en evenementen

Het fortenseizoen begint in april weer. Alle forten hebben een eigen agenda met evenementen en openingsdagen. Kijk voor het volledige overzicht op forten.nl.

Fort bij Spijkerboor opent dit jaar na 1,5 jaar de deuren weer op 6 hoogtijdagen. Met Pasen, Hemelvaart en het open Monumentenweekend.

“Het fort blijft beter behouden als het af en toe open is"

“Het gebied rondom het fort heeft bijzondere natuur”

Vorige pagina

Deel op social media

Aanmelden &Holland
Volgende pagina