Noord-Holland van boven
Schapen hoeden in het Gooi
De provincie is verantwoordelijk voor het beheer van de natuur in Noord-Holland. Soms laten we de natuur haar gang gaan, andere keren grijpen we in. Daarvoor geeft de provincie subsidie aan de beheerders van die gebieden. Zodat zij bijvoorbeeld kunnen hooien, maaien, kappen óf begrazen. Dat laatste gebeurt onder andere met schapen. Maar hoe werkt dat precies? Schaapherder Mirjam de Hiep van het Goois Natuurreservaat vertelt er alles over.
Waar kijken we naar?
Mirjam de Hiep: “We zien hier een poel in natuur- en recreatiegebied Anna’s Hoeve in het Goois Natuurreservaat. Daarnaast loopt onze kudde van 320 Drentse heideschapen en 10 Hollandse landgeiten. Zo van boven lijken het wel maden, haha. De dieren zetten we in voor begrazing, oftewel: het openhouden van het oude heidelandschap. Vroeger lieten boeren hun schapen grazen op deze droge zandgrond. Die schapen werden gehouden als mestmachines. Hun ontlasting werd gebruikt om de akkergronden met gewassen vruchtbaarder te maken. Wat wij doen is een bewuste keuze om dit type landschap in stand te houden. Doen we dit niet, dan verandert het in bos.”
Schapen kijken
Zelf ook een wandeling maken door het historische heidelandschap in het Goois Natuurreservaat? Ga dan eens naar de Tafelberg en Blaricummerheide. Grote kans dat je hier ook de schaapskudde tegenkomt, want de route loopt langs de schaapskooi waar de schapen verblijven. Benieuwd hoe het eruit ziet als zo’n grote kudde zich verplaatst? Kijk dan hier het filmpje van Mirjam de Hiep (met een actiecamera op een schaap).