­Wat weet jij van ons energie­netwerk?

Een gemiddeld huishouden heeft 131 elektrische apparaten in huis. Tel daar alle laadpalen voor elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens bij op. En alle huishoudens en bedrijven die steeds meer elektriciteit gaan gebruiken in plaats van gas. Dan is het duidelijk: zonder aanpassingen aan het stroomnet kunnen energiebedrijven binnenkort niet meer aan alle vraag voldoen. Ook is het stroomnet de laatste jaren ingewikkelder geworden. Want steeds meer mensen met zonnepanelen leveren ook stroom terug aan het net.

1 op de 3 straten in Nederland moet op de schop om het netwerk uit te kunnen breiden. Dat is voor kabels, maar ook voor transformatorhuisjes. Om een beeld te krijgen hoeveel van die kasten en gebouwen de komende jaren het straatbeeld veranderen, checkt &Holland je kennis over de uitbreiding van het energienetwerk. Door de prijsvraag in te vullen maak je kans op een handige stroommeter!

Vraag 1

Hoeveel kilometer aan elektriciteitskabels werd tot 2023 in Noord-Holland gelegd?

A. 3.000

B. 5.000

C. 10.000

Antwoord

Vraag 2

Hoeveel transformatorhuisjes zijn er nodig om de stad Amsterdam klaar te maken voor de stroomvraag in de toekomst?

A. 520 B. 1.690 C. 2.600

Antwoord

Vraag 3

Steeds meer energie wordt op groene wijze opgewekt. Iedereen wil er gebruik van maken, maar niemand wil een windmolen in de achtertuin. Daarom ondersteunt de provincie de aanleg van windparken op zee. De opgewekte stroom komt via enorme kabels aan land.

In welke Noord-Hollandse gemeente wordt momenteel een aanlandingspunt voor stroom vanaf zee (aanlandingsstation Hollandse Wind Noord) aangelegd?

A. Den Helder

B. Zandvoort

C. Wijk aan zee/Beverwijk

Antwoord

Vraag 4

Niet alleen lokale, ondergrondse kabels worden gelegd. Ook is een uitbreiding nodig van grote transportkabels, de 380kV hoogspanningsleidingen. Een van die ‘snelwegen’ voor grote hoeveelheden stroom leidt vanaf Diemen door Flevoland: het Diemen-Ens-netwerk. Hoe de kabels precies gaan lopen wordt nog onderzocht. De verbinding moet rond 2030 af zijn. Waar komt de meeste stroom vandaan voor dit nieuwe hoogspanningsnetwerk?

A. Zonneparken in de polder in Flevoland B. Windparken op zee C. Een nog te bouwen kerncentrale

Antwoord

Vraag 5

Hoe noemen we het probleem waarbij er file ontstaat op het stroomnet, oftewel het stroomnet vol is door de grote vraag naar stroom?

A. Netcongestie

B. Hoogspanning

C. Black-out

Antwoord

Uitslag

Vooral a

Jouw eetpatroon heeft een scheut duurzaamheid nodig. Het mag wel een onsje minder qua vlees, snacks, frisdrank en hoeveelheden. In 3 simpele stappen werk je naar een duurzamer eetpatroon toe: 1) minder vlees & meer plantaardig, 2) meer lokaal, 3) minder verspillen.

Vooral b en c

Jij bent gezond, lekker en verantwoord bezig! Je hebt namelijk al een paar stappen gezet richting duurzamere eetgewoonten. Kopen bij de boer, minderen met vlees en snacks, afgemeten koken; goed voor de planeet en voor jezelf.

Vooral d

Jij maakt de wereld elke dag een beetje beter! Bio is voor jou logisch. Lokale boeren kunnen op je rekenen, je verspilt helemaal niets, je hebt je eigen moestuin en vlees komt jouw keuken niet meer in. Jouw eetpatroon belast het milieu amper.

Meer weten?

Wist je dat de provincie een voedselvisie heeft? Hierin staan de kansen en uitdagingen voor een duurzaam voedselsysteem. Op het platform Boer & Business in Balans vind je inspirerende projecten en activiteiten die laten zien wat er in Noord-Holland al allemaal gebeurt, en er komen er steeds meer bij! De provincie wil een schone en veilige productie van gezond, betaalbaar en smaakvol voedsel voor iedereen.

Bronnen: Voedingscentrum, Consumentenbond, Milieucentraal

Prijsvraag

Waar staat de afkorting kWh voor?

Vorige pagina

Deel op social media

Aanmelden &Holland
Volgende pagina