Circulaire wat?

Je hebt het waarschijnlijk al weleens voorbij horen komen. In 2050 moet de economie van Nederland, en dus van Noord-Holland volledig circulair zijn. Klinkt mooi, maar wat betekent het? Test je kennis over de circulaire economie met deze quiz en maak kans op een circulair armbandje van NoWa!

Vraag 1

We beginnen bij het begin. Wat is een circulaire economie eigenlijk?

a. Een economie waarin we alles recyclen. b. Een economie waarin we producten steeds langer en grondstoffen steeds opnieuw gebruiken. c. Een economie waarin we helemaal geen afval meer hebben

Vraag 2

Een circulaire economie is dus meer dan recyclen alleen. Er zijn 6 verschillende mogelijkheden om het gebruik van grondstoffen te verminderen. Deze 6 mogelijkheden beginnen in het engels allemaal met een r. We noemen dit model dan ook de R-ladder. Recyclen noemden we al. Verder heb je nog reduce (producten efficiënter maken), reuse (hergebruik), repair & remanufacturing (reparatie en hergebruik van onderdelen) en recover (grondstoffen uit gebruikte materialen halen). Maar wat is nou de eerste stap op deze R-ladder?

a. refuse & rethink b. reboot c. reshuffle & rethink

Vraag 3

Nederlanders kopen jaarlijks gemiddeld 20 kledingstukken en 6 paar schoenen. Het kost naar schatting zo’n 8000 liter water om 1 spijkerbroek te maken. De textielindustrie gebruikt zoals je ziet enorm veel grondstoffen en stoot meer broeikasgassen uit dan de internationale lucht- en zeevaart bij elkaar. Maar hoeveel jassen, broeken en truien heeft de gemiddelde Nederlander volgens onderzoek van het CBS?

a. 23 b. 50 c. 71

Vraag 4

Bloemen: leuk om te krijgen of te geven. Alleen is een bosje ruikers vaak afkomstig uit een verwarmde kas of van ver naar Nederland gevlogen. Niet zo duurzaam dus. Welk bosje bloemen kun je het beste kopen als je zo weinig mogelijk CO₂ wilt uitstoten?

a. Een bos rozen b. Een bos gerbera’s c. Een bos tulpen

Prijsvraag

Hoeveel kilometer wc-papier gebruiken we in Nederland per dag?