Een eiland dat voor je zorgt

Op bezoek op Texel

De eilanddichter van Texel roop, alias van Roderik Plaat (58), woont nu 13 jaar samen met zijn vrouw op Texel. Inmiddels voelt hij zich net als zijn echtgenote een echte Texelaar.

De liefde zorgde ervoor dat Roderik is verhuisd naar het eiland: “Mijn vrouw is geboren en getogen op Texel en is de reden dat ik op Texel ben ‘aangespoeld’. Ik ontmoette haar op een poëzievoordracht in Eindhoven, daarna zag ik haar 5 jaar later via een poëziesite. Toen zijn we verliefd geworden en ben ik voor haar naar Texel verhuisd.” In het begin was het even wennen voor Roderik, maar inmiddels is hij er helemaal thuis. “Het duurt wel even voordat je niet meer de vreemde eend in de bijt bent, maar eenmaal geaccepteerd dan zorgt het eiland voor je. Een mooie eigenschap van de Texelaren is hun gevoel voor saamhorigheid. Als iemand ernstig ziek is, wordt er direct een actie op poten gezet om diegene te helpen. De band tussen de buren is ook veel sterker dan je in de randstad tegenkomt.”

Zijn functie als eilanddichter zorgt ervoor dat hij zich nog meer verbonden voelt met Texel. “Ik ben de opvolger van Marcel van der Mast. Hij was eilanddichter van 2016 tot 2018. Ik schrijf elk jaar 2 plichtgedichten, zoals dat heet. 1 voor de opening van het nieuwe jaar van de gemeente, en 1 voor de dodenherdenking. Een gedicht van mijn hand dat ik het meest vind passen bij Texel is zandsculptuur.

Dat gaat vooral over het gevecht dat Texel voert met de zee om het land te behouden. Texelaren zijn koppig en niet dol op verandering. De laatste strofe gaat als volgt:

we zijn hier om te blijven zo koppig als het ruime sop de zee kan nemen wat hij wil wij spuiten het weer op

Roderik vindt Texel eigenlijk Nederland in het klein: “We hebben een eigen energiebedrijf, een eigen radio, en een eigen tv-zender. Wanneer je over Texel fietst, verandert het landschap binnen no-time. Van duinen, naar dorpen, naar bossen. Je hebt alles op dit eiland, maar het is heel kleinschalig. Dat vind ik het fijnste aan Texel.”

Lees alle gedichten van roop op zijn website.

Klik op de plusjes voor meer informatie