Zwemmen op onofficiële plekken?

In ‘Het dilemma’ spreken 2 Noord-Hollanders zich uit over een kwestie in onze provincie.

Een plons in de sloot of een duik in de gracht. Op warme dagen zoeken Noord-Hollanders overal verkoeling. Maar hoe heerlijk ook, het advies is: zwem uitsluitend bij officieel aangewezen zwemlocaties. Nederland heeft ruim 700 van die plekken. Daar worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. De locaties zijn herkenbaar aan een blauw informatiebord van de provincie. Toch blijven mensen ook graag zwemmen op onofficiële zwemplekken. Logisch of ondoordacht? Want is dat veilig genoeg?

De provincie is niet de enige die het moeilijk vindt helder te communiceren. Veel overheidsinstellingen kampen met moeilijke taal in teksten. Zo deed de Nationale ombudsman in 2017 onderzoek naar MijnOverheid. De belangrijkste conclusie is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de gebruiker meer centraal moet stellen.




Ja

Marjolein Lensink

Fervent openwaterzwemster

“Zolang je alert bent, op rustige momenten gaat en je verstand gebruikt kun je best veilig zwemmen op een onofficiële locatie. Ik zwem 6 keer per week in de Zaan. In februari heb ik zelfs een wak staan hakken. Maar officieel mag je hier niet zwemmen. Er varen grote binnenvaartschepen en veel plezierboten.”

Nee

Peter Smit

Reddingsbrigade De Streek in Stede Broec

“Zwemmen op een onofficiële plek is niet veilig. Maar veiligheid hangt ook af van weersomstandigheden, iemands zwemervaring en de exacte locatie. In een drukke haven is zwemmen veel gevaarlijker dan in een ondiep slootje. Daarom treden we in havens direct op.”