“Ik wil het grote stilzwijgen doorbreken”

Mounir Samuel (31) neemt op 1 september de jaarlijkse Willem Arondéuslezing voor zijn rekening. Hij heeft het over ‘Hollandse hangijzers’: de grote thema’s van deze tijd.

Samuel werkt op de scheidslijnen van media, kunst en cultuur als politicoloog, journalist, auteur, performance artist en meer. Hij is van Egyptisch-Nederlandse afkomst, verdiepte zich als overtuigd christen in de islam en reisde als correspondent de wereld door.

“Zelfs als je het niet met elkaar eens bent, is het nodig de ander te begrijpen. Daar krijg je een goed politiek debat van. Maar ik zie een loopgravenoorlog, waarbij de standpunten al bij voorbaat bekend zijn. Daardoor kunnen we niet meer bewegen, laat staan dat we nader tot elkaar komen. Ik zie urenlang durende debatten die niets opleveren, behalve wat populistische oneliners die een politicus opgetogen op Instagram zet. Het is tijd voor een echt politiek gesprek.”

“Het borrelt en het broeit in Nederland. Als je in gesprek blijft, juist ook met mensen die niet op je lijken, dan weet je dat. Die plunderingen toen de avondklok inging? Dat waren allemaal mannen. Je kunt hen schorriemorrie noemen, maar je kunt beter op onderzoek gaan naar waar hun frustratie vandaan komt. Ik durf te beweren dat een groot deel van die mannen diep seksueel gefrustreerd was omdat ze door alle coronamaatregelen niet makkelijk konden daten. Er werd helemaal niet stilgestaan bij de impact van alle maatregelen op singles, terwijl we 3,5 miljoen alleenstaanden hebben in Nederland. Er werd totaal niet over gepraat. En dat geldt voor zoveel kwesties in onze samenleving. Dat gaat zo niet langer, we moeten dat grote zwijgen doorbreken.”

“Waarom kon mijn vader destijds wél vanuit Egypte hierheen komen, maar kan het nu niet meer? Waarom toen wel, en nu niet? Zijn de Mohammeds, Yusefs, de Sahars, de Sara’s veranderd? Hebben zij opeens minder dromen, toekomst, potentie of kwaliteit? De generatie van toen is nu niet meer welkom. We moeten in Nederland nadenken over welke hoop, geloof en vertrouwen wij te bieden hebben.”

“Als iemand een bepaalde weerstand bij je oproept, vraag je dan af waar dat ongemak vandaan komt. In dat onderzoek zit de groei. Als je dan ook nog eens je kwetsbaarheid aan de ander kunt laten zien, komen we écht verder. We moeten noodzakelijke gesprekken gaan voeren. Als dat lukt, heb je meer begrip voor elkaar.”

Elk jaar nodigen Provinciale Staten van Noord-Holland een prominente Nederlander uit een lezing te houden als eerbetoon aan verzetsstrijder en kunstenaar Willem Arondéus (1894-1943). Eerder werd de lezing gehouden door onder andere Rudi van Dantzig, Frans Timmermans, Nazmiye Oral, Eric Corton en Ewoud Kieft. Dit jaar vindt de lezing plaats op 1 september 2021 om 20.00 uur in de Grote of St. Bavokerk van Haarlem. Aanmelden kan via dit formulier. Lees ook het uitgebreide interview met Mounir op noord-holland.nl