Rust, ruimte en gemoedelijkheid

Op bezoek in Zwanenburg

Sandra Bouman (58) woont inmiddels alweer 30 jaar tot volle tevredenheid in het dorp Zwanenburg, gelegen in de gemeente Haarlemmermeer. "De rust, de mensen en de natuur, ik zou het voor niets meer willen ruilen."

In het begin wist Sandra niet hoe haar nieuwe woonplaats haar zou bevallen. "Mijn man woonde al in Zwanenburg, maar voor mij als geboren en getogen Amsterdamse was het wel even wennen. We wonen namelijk onder de vliegroute van Schiphol. Omdat ik bang was dat ik daar last van zou hebben, spraken we af dat we er zo'n 3 jaar zouden wonen. Als ik er dan nog moeite mee had, zouden we verhuizen. Maar dat was niet nodig. Ik hoor ze nauwelijks meer en zou ook niet meer terug willen naar Amsterdam." Waarom heeft ze inmiddels haar hart aan Zwanenburg verpand? Dat is in eerste instantie de rust. "In vergelijking met Amsterdam wonen hier een stuk minder mensen per vierkante meter. Van de rust die dat met zich brengt ben ik gaan houden. We hebben een grote tuin met daarachter een groot grasveld, waar je heerlijk kunt zitten."

Daarnaast is Zwanenburg perfect gelegen. "Je kunt in de buurt heel fijn fietsen en wandelen in de natuur. In het dorp kun je je dagelijkse boodschappen doen. En wil je echt shoppen dan ben je in een mum van tijd in Haarlem, Amsterdam of Hoofddorp. De lagere school van de kinderen, die alle 3 inmiddels het huis uit zijn, lag gewoon in Zwanenburg. Hun middelbare school hebben zij in Haarlem gedaan, maar dat was op fietsafstand." Een ander voordeel van Zwanenburg is dat iedereen elkaar kent, vertelt Sandra. "In het begin ben ik bij een sportvereniging gegaan om met mensen in contact te komen. Toen mijn kinderen hier naar de lagere school gingen, leerde ik vanzelf veel mensen kennen. Ook via mijn oude baan bij een bank in Zwanenburg heb ik veel mensen ontmoet. Daarnaast heeft mijn man hier een aannemersbedrijf en zijn familie woont hier waardoor hij natuurlijk al veel vrienden en kennissen in Zwanenburg had. Omdat het hier niet zo groot is, zie ik altijd wel bekenden op straat. Dat maakt het wonen hier heel vertrouwd en gemoedelijk."

Klik op de plusjes voor meer informatie

Deel op social media