Hoe duurzaam eet jij?

Doe de test!

Eet jij liever kikkererwten dan karbonade? Kook je het liefst op maat of voor een heel weeshuis? En kies je liever voor lokale of internationale producten? Met deze test ontdek je hoe duurzaam jouw eetpatroon is.

Vraag 1

Hoeveel keer per week eet jij vlees?

a Elke dag. Ik ben een carnivoor en ik schaam me er niet voor b. Bijna elke dag c. Slechts een paar keer per week d. Op zondag snijd ik het vlees, maar ik eet het niet

Tip

Veel vlees eten belast het milieu enorm. Dit geldt vooral voor rood vlees (rund, varken, schaap en geit). Peulvruchten zoals bonen, linzen of kikkererwten, ongezouten noten en ei zijn prima vervangers. Als je elk van deze alternatieven 1 keer per week in een maaltijd opneemt in plaats van rood of bewerkt vlees, eet je al 3x per week vegetarisch.

Vraag 2

Als je rood vlees vervangt, waar kies je dan voor? a. Wit vlees (kip en ander gevogelte) b. Zuivel en kaas c. Plantaardige vleesvervangers, zoals vegaburgers d. Peulvruchten, noten, ei en ik sta ook open voor zeewier en insecten

Tip

Fijn om te weten is dat het aanbod van eiwitalternatieven hard groeit. Deze zogeheten ‘nieuwe eiwitten’ zijn producten op basis van peulvruchten, algen, zeewier, insecten en in de toekomst kweekvlees. De keuze wordt dus reuze, ook bij jou in de buurt. Wist je bijvoorbeeld dat erwten en zeewier in Noord-Holland worden geproduceerd?

Vraag 3

Wat drink je het meest?

a. Frisdranken en alcoholische versnaperingen b. Vruchtensappen en verpakt water c. Zelfgemaakte shakes en smoothies met groente en fruit van de lokale boer d. Kraanwater, thee en koffie

Tip

Sappen, frisdranken en alcohol belasten het milieu vanwege de productie in de fabriek, de verpakkingen en het transport. ‘Ouderwets’ kraanwater en een paar koppen thee of koffie (zonder suiker) per dag is een verstandigere keuze. Kraanwater saai? Doe er dan eens kruiden of munt uit eigen moestuin in. Ook je kruidenthee kun je heel lokaal maken, van kruiden of brandnetels uit de tuin bijvoorbeeld. Of van kruiden van een Noord-Hollands weiland. En wist je dat je je koffieprut kunt gebruiken als mest voor je planten? De Oesterzwammerij kweekt er haar paddenstoelen op.

Vraag 4

Wat voor type boodschapper ben je?

a. Type elke-dag-naar-de-super-zonder boodschappenlijstje. Omdat ik geen idee heb wat ik in huis heb, blink ik uit in hamsteren. b. Type bewust-bezig-én-kampioen-impulsaankopen. Ik gooi niet alles zo maar in mijn winkelwagen, maar ga wel vaak voor de bijl met kassakoopjes. c. Type waarom-moeilijk-doen-als-het-makkelijk-kan. Ik kom nooit in de supermarkt, ik bestel maaltijdboxen. d. Type organisatie-is-alles. Ik maak een weekmenu en een boodschappenlijstje, ga 1x per week naar de supermarkt en koop alleen wat noodzakelijk is.

Tip

Koop en kook niet meer dan nodig is. Per persoon gooien we jaarlijks ruim 34 kilo eetbaar voedsel in de afvalbak. Op maat kopen én koken levert meteen milieuwinst op. En het scheelt ook nog eens zo’n 120 euro per jaar in je portemonnee. Maak een weekplanning en een boodschappenlijstje als je naar de supermarkt gaat. Dan ben je al spekkoper.

Vraag 5

Hoe beoordeel je je snackgedrag?

a. Volledig uit de hand gelopen sinds corona. Ik snaai de hele dag en ik ben de bedenker van het woord ‘coronakilo’s’. b. Een uitdaging. Ik ben een lekkerbek die zich maar mondjesmaat kan beheersen. c. Onder controle. Alleen in het weekend ga ik me weleens te buiten aan drop, een reep chocolade, een zak chips of een patat oorlog (of allemaal). d. Bijna niet-bestaand. Ik heb een uitgebalanceerd dieet, ik snack gezond en ik heb maar 1 cheatday per week.

Tip

Snacks en snoep belasten het milieu onnodig en leveren veel calorieën, terwijl ze je lichaam niet de voedingsstoffen geven die je nodig hebt. Min-min. Als we allemaal niet meer zouden eten en drinken dan we nodig hebben, zou er op termijn waarschijnlijk minder voedsel geproduceerd en vervoerd kunnen worden. Fijn voor het milieu en voor je lijf. Win-win.

Vraag 6

Is jouw oog groter dan je maag? Oftewel: houd je vaak eten over?

a. Altijd. Mijn moeder kookte vroeger altijd voor een heel weeshuis en dat doe ik nu ook. b. Meestal wel. Liever teveel dan te weinig. c. Soms. Ik probeer afgemeten te koken en dat gaat me steeds beter af. Ik maak ook weleens expres teveel, zodat ik de volgende dag nog een lekkere lunch heb. d. Nooit. Ik koop alleen wat ik nodig heb en ik weeg alles af. Als er al eens iets overblijft, vries ik het in. Ik gooi nooit eten weg.

Tip

Kook op maat. Afwegen en –meten helpt. Gebruik daarvoor een keukenweegschaal of maatbeker. Je zult zien dat je minder overhoudt en weggooit. En bewaar je restjes.

Vraag 7

Hoe vaak kook je met lokale producten?

a. Nooit. Ik kijk alleen naar de prijs. Liever goedkope aardappels van de supermarkt dan dure van de biologische boer. b. Elke maand. Ik vind het leuk om in mijn omgeving te ontdekken welke producten te koop zijn en om daarmee te koken. c. Elke week. Ik steun de lokale boeren en telers. Hun producten zijn veel verser en smaakvoller dan eten van ver. d. Zo vaak mogelijk. Ik heb een eigen moestuin en lokale adresjes voor de lekkerste producten. Van zuivel tot kool.

Tip

Lokale seizoensproducten – groente en fruit dat in de buurt en in het seizoen wordt geoogst waarin je het koopt – zijn duurzamer dan producten van ver. Ze belasten het milieu minder, omdat ze snel van het land naar de winkel gaan. In Noord-Holland wemelt het van de kakelverse lokale lekkernijen. Van Texelse cranberry’s en plantaardige shoarma tot biologische bieten en eetbare bloemen. Binnenkort hoef je zelfs voor buffelmozzarella de provincie niet meer uit. Bonustip: Kook ons speciale, duurzame en (h)eerlijke 3-gangen &Holland menu eens!

Uitslag

Vooral a

Jouw eetpatroon heeft een scheut duurzaamheid nodig. Het mag wel een onsje minder qua vlees, snacks, frisdrank en hoeveelheden. In 3 simpele stappen werk je naar een duurzamer eetpatroon toe: 1) minder vlees & meer plantaardig, 2) meer lokaal, 3) minder verspillen.

Vooral b en c

Jij bent gezond, lekker en verantwoord bezig! Je hebt namelijk al een paar stappen gezet richting duurzamere eetgewoonten. Kopen bij de boer, minderen met vlees en snacks, afgemeten koken; goed voor de planeet en voor jezelf.

Vooral d

Jij maakt de wereld elke dag een beetje beter! Bio is voor jou logisch. Lokale boeren kunnen op je rekenen, je verspilt helemaal niets, je hebt je eigen moestuin en vlees komt jouw keuken niet meer in. Jouw eetpatroon belast het milieu amper.

Meer weten?

Wist je dat de provincie een voedselvisie heeft? Hierin staan de kansen en uitdagingen voor een duurzaam voedselsysteem. Op het platform Boer & Business in Balans vind je inspirerende projecten en activiteiten die laten zien wat er in Noord-Holland al allemaal gebeurt, en er komen er steeds meer bij! De provincie wil een schone en veilige productie van gezond, betaalbaar en smaakvol voedsel voor iedereen.

Bronnen: Voedingscentrum, Consumentenbond, Milieucentraal

Deel op social media