Datacenters, vloek of zegen?

In ‘Het dilemma’ spreken 2 Noord-Hollanders zich uit over een kwestie in onze provincie.

Inmiddels staan er 57 datacenters in Noord-Holland. 2 grote van Google en Microsoft in Hollands Kroon. En 55 rond Amsterdam zodat bedrijven snelle internetverbindingen kunnen gebruiken. Steeds meer bedrijven en inwoners zijn in meer of mindere mate afhankelijk van datacenters. Ze zorgen voor banen, economische groei en onze behoefte aan data groeit. Toch is er ook verzet tegen grote datacenters. Ze gebruiken energie, hebben koelwater nodig en het open landschap verdwijnt. Datacenters in Noord-Holland, een goed idee?

De provincie is niet de enige die het moeilijk vindt helder te communiceren. Veel overheidsinstellingen kampen met moeilijke taal in teksten. Zo deed de Nationale ombudsman in 2017 onderzoek naar MijnOverheid. De belangrijkste conclusie is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de gebruiker meer centraal moet stellen.
Oneens

Arie Blokker

Werkgroep Red de Wieringermeer

“Als werkgroep proberen we de uitbreiding van Agriport bij Middenmeer met 5 datacenters te stoppen. Vooral de stevige verstrengeling van wethouders en projectontwikkelaar doet ons vrezen voor een objectieve beoordeling van de plannen. In de Wieringermeer liggen al 2 datacenters, we hebben zo’n 80 grote windmolens, een groot aantal kassen die ‘s nachts voor lichtvervuiling zorgen en dan nog een vuilstortplaats. Het voelt voor ons alsof wij de vuilnisbelt van de provincie zijn. Alsof steeds wordt gezegd dat in de Wieringermeer nog wel plek is voor wat mensen ergens in anders in de provincie niet willen.”

Eens

Thijs Pennink

Directeur Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord

“Nadat het eerste datacenter zich gevestigd had in de Wieringermeer ontstond er op veel plekken regionale trots, het gevoel dat de regio er echt toe deed. Die trots was voorheen een stuk minder. Bovendien bieden de datacenters economische en maatschappelijke voordelen. Ik begrijp goed dat er discussie is over de impact op de omgeving. Dat debat moeten we zeker voeren. Maar ik vind het niet logisch om opnieuw ter discussie te stellen of we wel datacenters moeten willen.”

Deel op social media