Naar de bollen

Doe de bloembollenquiz!

Veel toeristen zijn lyrisch over onze uitgestrekte bloembollenvelden. Maar wat weet jij over bloembollen?

Vraag 1

Tulpen worden gezien als typisch Nederlands. Maar eigenlijk komt de bloembol helemaal niet uit Nederland. Waar komt de tulp dan wel vandaan?

a. Turkije b. Japan c. Brazilië d. Stiekem toch Nederland

Vraag 2

Begin 17e eeuw brak de ‘tulpenkoorts’ uit. Wat hield die koorts in?

a. Dat was een virus waar tulpen mee werden besmet, waardoor ze niet meer konden groeien. b. In die tijd werden tulpenbollen veel gegeten, maar door slechte bereiding werden veel mensen daar ziek van en kregen koorts. c. In die tijd werden mensen ziek en kregen door de koorts zo’n roze kleur op hun wangen, dat de ziekte in de volksmond ‘tulpenkoorts’ werd genoemd. d. Het was een soort goudkoorts, maar dan gericht op tulpen.

Vraag 3

De meeste tulpen hebben 1 kleur, maar sommige hebben meerdere kleuren. Hoe komt dat?

a. Dat komt doordat 2 verschillende tulpen met elkaar zijn gekruist. b. Dat is toeval. c. Het komt door een virus. d. Dat is een speciaal soort tulp.

Vraag 4

Waar vind je het grootste aaneengesloten bloembollengebied van de wereld?

a. In Zuid-Holland b. In Noord-Holland c. In Turkije d. In China

Vraag 5

Bloembollen in de tuin willen best groeien, maar als je een heel bloembollenveld wilt, dan hebben bloembollen een voorkeur. Of toch niet? In wat voor soort grond willen bloembollen het liefste groeien?

a. Veengrond b. Kleigrond c. Zandgrond d. Dat maakt niet uit

Vraag 6

Nederland exporteert bloembollen naar alle uithoeken van de wereld. Op welke innovatieve manier wil onder andere de provincie Noord-Holland bloembollen (en andere goederen) in de toekomst vervoeren?

a. Via een cargoloop (een magneetzweeftrein in een luchtdrukbuis). b. Met drones. c. Via vrachtwagens op zonne-energie. d. Met luchtballonnen.

Prijsvraag

Hoeveel verschillende bijensoorten zijn tijdens de bijentelling van 2020 geteld? Stuur het juiste antwoord in en maak kans op een potje honing afkomstig van het ecologisch bijenproject BeeHeroes van Kunstfort Vijfhuizen.

Deel op social media