Nooit meer weg uit het geboortedorp

Op bezoek in Volendam

Denk je aan Volendam, dan denk je aan de haven vol vissersboten met uitzicht op het Markermeer. Volgens geboren en getogen Volendammer Jack Jonk (56) ligt daar de aantrekkingskracht van het Noord-Hollandse dorp. Niet alleen toeristen komen er graag, ook de dorpelingen zelf. “Het water, de bootjes, de gezelligheid van de mensen. Wie een wandelingetje of een ritje op de fiets maakt, komt altijd bij de haven uit.”

Jaren geleden brachten die vissersboten ook nog wat geld in het laatje, maar dat is tegenwoordig wel anders. “De grote vloot van vroeger is verdwenen. Volendammers gingen op zoek naar alternatieven. Met een goede ambachtsschool in Edam en een aantal grote aannemersbedrijven in Volendam lag de bouw voor de hand”, aldus Jack.

Hij is zelf onderdeel van het konvooi aan bouwvakkers dat ’s ochtends het dorp uitrijdt. “Metselaars, stukadoors, timmerlieden, elektriciens, schilders, we hebben ze in alle soorten en maten. Nergens in Nederland zitten zo veel bouwvakkers als in Volendam.” Technisch gezien zijn ze concurrenten van elkaar, maar de meesten zijn niet te beroerd elkaar een handje te helpen. “Volendam heeft een hele hechte gemeenschap”, stelt Jack.

“We komen niet alleen in de werksfeer samen, maar ook in het uitgaans- en verenigingsleven. Al gaat dat vanwege corona nu wel moeilijker.” Vooral sport is groot in Volendam. Of je nu zelf voetbalt of niet, FC Volendam is dé plek om even bij te praten met bekenden.

De parken, voetbalvelden en zwembadcomplexen maken dat Jack met veel plezier terugkijkt op zijn jeugd. “Ik gun het iedereen op te groeien in Volendam. Bijna iedereen kent elkaar en er is veel ruimte om hutten te bouwen en met kano’s te varen in slootjes. Dat deed ik vroeger tot in de late uurtjes.” Ook nu - jaren later - moet hij er niet aan denken om uit Volendam te vertrekken. Jack: “In mijn ogen is Volendam een van de leukste plekken ter wereld om te wonen. Dat sentiment zit denk ik in het Volendamse bloed. Er zijn maar weinig Volendammers die hun geboorteplaats verlaten, ook dat is uniek voor Volendam.”

Tips voor Volendam

(Klik op de plusjes voor meer informatie. Houd rekening met de geldende coronamaatregelen als je op pad gaat)

Deel op social media