(Her)ken je invasieve exoot

Van heinde en verre komen ze: invasieve exoten. Nu ken je vast wel de halsbandparkiet, de rode Amerikaanse rivierkreeft en de Japanse duizendknoop. Welke vreemdelingen in de Nederlandse natuur zijn er nog meer en wat weet je van ze? Test je kennis.

We hebben exoten onder ons. Althans, als een plant, dier of schimmel vòòr 1850 niet in Nederland voorkwam, dan noem je die een exoot. Sommige daarvan zijn schadelijk voor de biodiversiteit, omdat ze bijvoorbeeld inheemse soorten op hun menu hebben staan, terwijl er voor de exoot geen natuurlijke vijand bestaat. Daarom zorgen provincies ervoor dat invasieve exoten zich niet verspreiden en dat ze geen schade veroorzaken aan de natuur.

Vraag 1

De wasbeerhond komt sinds 2000 voor in Nederland. Hij past zich gemakkelijk aan zijn omgeving aan. Bovendien kan ‘ie zich als een malle voortplanten, waardoor hij snel nieuwe gebieden koloniseert. En dan ziet ‘ie er ook nog knuffelbaar uit. Maar waar komt de wasbeerhond oorspronkelijk vandaan? a. Zuid-Amerika b. Australië c. Oost Azië d. Noord-Afrika

Vraag 2

Zelfs op Texel vind je dit plantje terug: de watercrassula. Deze oeverplant groeit zo enthousiast dat er een soort matten ontstaan over het water. Ook groeit de plant onder water. Hoe diep kan de watercrassula eigenlijk komen?

a. 1 meter b. 2 meter c. 5 meter d. 10 meter

Vraag 3

In ongeveer alles wat je grasland zou noemen zie je ze zitten: nijlganzen. Ze zitten zelfs op palen, alsof ze met hun verenkleed nog niet genoeg opvallen. Waarom zijn ze van die vervelende gasten?

a. Omdat ze met hun grote poten gewassen vertrappen en grassen opvreten. b. Omdat ze overal poepen en grasland en water bevuilen, waardoor in (zwem)water blauwalg kan ontstaan. c. Omdat ze andere vogels van hun nesten verjagen om dat nest vervolgens zelf te gebruiken. d. Omdat ze enorm agressief zijn en andere vogels verdringen.

Vraag 4

Ook een schimmel kan gerekend worden tot een invasieve exoot. Welke boomziekte richt de schimmel Ophiostoma ulmi aan?

a. Iepziekte b. Bladvlekkenziekte c. Watermerkziekte d. Bacterievuur, of perenvuur

Vraag 5

Nog voordat je ze ziet hoor je ze al: halsbandparkieten. Met hun felgroene kleur en rode snavel zijn ze daarna vrij snel te spotten. Ooit ontsnapte volièrevogels, maar ze kunnen het prima vinden in het Nederlandse klimaat. Ze kapen vooral het vogelvoer voor andere vogels weg. Ook verbouwen ze voor andere vogels bedoelde nestkasten voor zichzelf door de ingang uit te bijten. Toch is dat niet de grootste overlast die ze veroorzaken. Wat is die dan wel?

a. Ze ploegen grasperken in tuinen en parken kapot. b. Ze slopen ruitenwissers van auto’s. c. Met hun herrie veroorzaken ze stress bij andere dieren. d. Ze verpesten de oogst van boom- en fruittelers.

Prijsvraag

Hoeveel verschillende bijensoorten zijn tijdens de bijentelling van 2020 geteld? Stuur het juiste antwoord in en maak kans op een potje honing afkomstig van het ecologisch bijenproject BeeHeroes van Kunstfort Vijfhuizen.

Deel op social media