HOV in ’t Gooi: méér dan een busverbinding

In 21 minuten van Huizen, dat geen treinstation heeft, via Blaricum en Eemnes naar Hilversum. Vanaf oktober 2022 is dat mogelijk door de busverbinding voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer die in het Gooi wordt aangelegd.

De provincie Noord-Holland vindt dat iedereen die in het Gooi woont of werkt, op tijd en filevrij moet kunnen reizen tussen Huizen en Hilversum. Huizen, een gemeente met ruim 40.000 inwoners, heeft geen spooraansluiting. Een groot gemis, want de behoefte aan passend openbaar vervoer groeit. Daarom wordt er tussen Huizen en Hilversum een busverbinding aangelegd voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) waar in 2022 de bussen van R-NET gebruik van gaan maken. Kenmerkend voor de HOV-bus is een hoge gemiddelde snelheid, comfort voor de reiziger en actuele reisinformatie bij de haltes en in de bus. De bussen rijden stipt volgens de dienstregeling, meerdere keren per uur. Zo kan deze vorm van openbaar vervoer concurreren met autoverkeer.

Het traject in het Gooi bestaat uit 3 tracés: Huizen-Blaricum, Eemnes-Laren en Laren-Hilversum. In Huizen en Blaricum maakt de bus straks gebruik van het bestaande wegennet om vervolgens via de A27 - met een halte op de grens van Eemnes en Laren - naar Hilversum te rijden.

Bij dit project draait het echter om meer dan een busverbinding. Een deel van het budget is bedoeld voor verbetering van het leefklimaat en de verkeersveiligheid. Veel aandacht gaat uit naar een groene, natuurlijke inpassing in het landschap. De Weg over Anna’s Hoeve, die door het gelijknamige Gooise natuurgebied loopt, wordt verlegd. Over 4 verkeersaders (de verlegde weg, een fietspad, de spoorlijn Hilversum-Amersfoort en de busbaan) komt een natuurbrug te liggen. Die vergroot het leefgebied voor flora en fauna door natuurgebieden in het Gooi en Utrecht weer met elkaar te verbinden. HOV in ’t Gooi is een gezamenlijk project van de gemeenten Huizen, Blaricum, Laren, Eemnes, Hilversum en de provincie Noord-Holland. Ook ProRail, Het Goois Natuurreservaat en Rijkswaterstaat zijn nauw betrokken. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eind maart 2020 is, na jaren van voorbereiding, in het Hilversumse deel het omvangrijke constructiewerk van start gegaan.

Klik op de plusjes voor meer informatie.

(De dronefoto’s zijn gemaakt op zondag 18 oktober toen de treinen niet reden)

Deel op social media