Wat kruipt daar?

Doe de insectenquiz en win!

Wat weet je eigenlijk van het lieveheersbeestje? Of van de krekel? Herken je een daas of een kokerjuffer? Doe de quiz en maak kans op honing van BeeHeroes.

Met zo’n 20.000 insectensoorten in Nederland valt het niet mee om direct te weten wat daar kriebelt, kruipt, vliegt of loopt. Het klinkt ook als een enorm aantal. Toch gaat het niet goed met de insecten. Dat is slecht nieuws, want insecten zijn nuttig voor een gezonde bodem en ze bestuiven bloemen, bomen en gewassen. Bovendien eten nogal wat vogels insecten op.

Test je kennis en misschien bekijk je de kriebelbeestjes een volgende keer tijdens een Noord-Hollandse wandeling, of gewoon in je tuin of balkon, net met andere ogen.

Vraag 1

Een krekel kan je vertellen hoe warm het is. Maar hoe dan?

a. Door het aantal tjirpen te tellen. b. Door naar de kleur te kijken van de achterpoten. c. Door te meten hoe ver 'ie springt. d. Door de hoogte in toon van de tjirpen.

Vraag 2

Een kokerjuffer en een schietmot zien eruit alsof ze niets met elkaar te maken hebben. Toch is dat niet waar. Wat hebben die twee precies met de ander van doen?

a. De schietmot staat op het menu van de kokerjuffer. b. De kokerjuffer groeit later uit tot een schietmot. c. Kokerjuffers en schietmotten paren met elkaar. d. Zowel de kokerjuffer als de schietmot komt niet voor in Noord-Holland.

Vraag 3

Kom je een mannetjesdaas tegen dan heb je eigenlijk niets te vrezen. Hij voedt zich alleen met nectar en doet verder niet veel. De vrouwelijke variant is een ander verhaal. Ze zuigt bloed, bijt paarden, vee én mensen en is een nogal aanvallend type. Met haar beet geeft ze je naast pijn ook een flinke jeukbult. Kortom, de vrouwelijke daas wil je liever niet in je buurt hebben en al zeker niet aan je lijf. Vaak wordt de daas verward met een ander insect. Welk?

a. Horzel b. Paardenvlieg c. Dwazelaar d. Bremster

Vraag 4

Lieveheersbeestjes brengen volgens het volksgeloof mooi weer en geluk. Het schattige kevertje is nogal rond en bol, klein en meestal rood met zwart of omgekeerd. Je ziet hem vooral als de zon schijnt. In werkelijkheid is hij de nachtmerrie van elke bladluis. Als echt roofdier hapt hij dagelijks hele bladluizenfamilies weg. Hij begint daar al mee als hij nog maar een larve is en houdt dat de rest van zijn leven vol. Hoe oud wordt een lieveheersbeestje eigenlijk?

a. 7 jaar b. 24 jaar c. 12 jaar d. 1 jaar

Prijsvraag

Hoeveel verschillende bijensoorten zijn tijdens de bijentelling van 2020 geteld? Stuur het juiste antwoord in en maak kans op een potje honing afkomstig van het ecologisch bijenproject BeeHeroes van Kunstfort Vijfhuizen.

Deel op social media