Hoe is jouw plantenkennis?

Doe onze quiz!

Iedereen kent de bloeiende tulpenvelden in Noord-Holland. Maar wist je dat onze provincie veel meer bijzondere flora telt? Zo kun je op Texel wilde orchideeën spotten. En in de duinen vind je planten met de meest poëtische namen. Wat dacht je van teer guichelheil, klimopwaterranonkel en oorsilene. Wat weet jij van de flora van Noord-Holland? Doe de quiz en win een wandelgids voor het Noord-Hollandpad!

Vraag 1

Deze plant komt in Nederland alleen nog voor in de duinen bij Egmond en staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen. Welke eenjarige plant zie je hier?

a. Kromhals b. Scherpkruid c. Overblijvende ossentong

Vraag 2

Op Texel zijn in de maanden mei en juni allerlei soorten wilde orchideeën te zien: de harlekijn, de brede orchis en de groenknolorchis, om er maar een paar te noemen. De orchideeën telen wierig op het Waddeneiland. Maar waarom lukt het niet ze in je tuin te kweken?

a. Het zaad van orchideeën ontkiemt alleen als er een bepaalde schimmel in de grond zit. Die schimmel komt meestal niet voor in je achtertuin. b. De grond in je achtertuin bevat te veel voedingsstoffen. Orchideeën groeien juist het beste op arme grond. c. Orchideeën ontwikkelen zich het beste als ze met rust worden gelaten. In een achtertuin is het gewoon te druk voor ze.

Vraag 3

De plant die je hier ziet was bijna uitgestorven in Nederland. Momenteel komt hij alleen nog voor op de Wierdijk bij Hippolytushoef op Wieringen. Hoe heet deze plant?

a. Paarse distel b. Tengere distel c. Knikkende distel

Prijsvraag

Hoe heet deze plant die vooral voorkomt in duinvalleien en vaak in de buurt van orchideeën groeit?

Deel op social media