Coronacrisismanagers

Noord-Hollandse ondernemers slaan zich door coronacrisis

15 maart 2020: een datum die veel Noord-Hollandse ondernemers niet snel meer vergeten. Door de coronamaatregelen van het kabinet moest heel ondernemend Nederland terug naar de tekentafel. Maar waar het ene bedrijf haar omzet drastisch zag dalen, opende corona voor andere ondernemers juist nieuwe deuren. In &Holland vertellen 4 ondernemers hun verhaal.

Instock in Amsterdam

Reikhalzend keek Freke van Nimwegen uit naar 1 juni. Op die dag mocht het restaurant van Instock aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam eindelijk haar deuren weer openen. “Ons team én onze gasten stonden te popelen”, vertelt ze. Het aantal reserveringen loopt nog niet storm. “Veel mensen zijn nog een beetje voorzichtig. Groepen blijven weg, dat moet echt nog op gang komen. Hopelijk trekt het vanaf september weer aan, maar het wordt voor de horeca een spannende zomer.”

Het Amsterdamse Instock strijdt sinds 2014 tegen voedselverspilling. Van groente met een schoonheidsfoutje tot brood van een dag oud: Instock haalt de producten op bij onder meer telers en verpakkingsbedrijven en verwerkt deze tot voedselpakketten of gerechten in een van hun eigen restaurants. Het bedrijf werd hard getroffen door de coronamaatregelen van het kabinet. In mei besloot Instock dat de vestigingen in Utrecht en Den Haag voorgoed dicht blijven. Een pijnlijke, maar noodzakelijke keuze, aldus Van Nimwegen: “Zonder dit besluit zouden we afstevenen op een faillissement. Nu hebben we alleen nog onze vestiging in Amsterdam. Het moeilijkste moment was afscheid nemen van al die lieve, loyale en betrokken mensen.” Bovendien moesten de ambities van Instock noodgedwongen in de koelkast. “We wilden ons gedachtegoed uitbreiden, maar moesten in plaats daarvan juist afbouwen. Dat is doodzonde.”

Om de verloren inkomsten recht te trekken, moest Instock snel in actie komen. Samen met lokale producenten werd in 2 dagen een nieuw initiatief opgezet: Support Your Locals. Via deze website kunnen mensen in de omgeving van Amsterdam verschillende voedselboxen bestellen met lokale producten. Van Nimwegen: “We hebben daarmee een nieuwe markt gevonden. Ik was overdonderd door het aantal aanvragen. In 3 maanden tijd zijn er zeker 15.000 voedselboxen verkocht. Onwijs gaaf en een mooie ervaring om dit met andere ondernemers in zo’n korte tijd neer te zetten.”

Van Nimwegen noemt de afgelopen maanden ‘intens’. Ondanks het sluiten van 2 vestigingen, staat de missie van Instock nog recht overeind. “Ons restaurant is geen doel op zich. Het is vooral een middel om mensen te laten zien én te laten proeven dat je van deze ingrediënten lekkere gerechten kunt maken. Onze hoofdmissie blijft het strijden tegen voedselverspilling. Dát gedachtegoed is ons bestaansrecht. Onze basis is nu gezond en van daaruit kan Instock weer groeien. We kijken positief naar de toekomst.”

Vissportwinkel Hengelsport Treffers – Fishing & Outdoor in Nieuwe Niedorp

Ja, de omzet was de afgelopen weken boven verwachting. Maar nee, het zijn niet de gouden bergen waar de media over praat. Johan Treffers: “We kunnen er nog niet van op vakantie, haha!”

Johan en zijn vrouw Tiny zijn nu zo’n 3,5 jaar eigenaar van de vissportwinkel, maar Johan vist al zeker 48 jaar. “Met de winkel organiseren we ieder jaar een reis. Met zo’n 18 tot 20 klanten gaan we dan een weekje naar een meer. Dan maak je klanten een beetje wegwijs over dieptes, vangsten en voer. En hoop je dat iedereen z’n visje vangt. Maar die trip stond gepland voor mei en hebben we moeten verschuiven naar begin november. Dan is het een stuk kouder en je slaapt wel gewoon in een tent. Dus we moeten zien wie er dan nog mee wil.” Toch mag Treffers niet klagen: “In de eerste 2 à 3 weken waren mensen aan het hamsteren in plaats van hun hobby’s uitoefenen. Nu hebben we wel een aantal pieken gehad in de winkel.

Dat is fijn, want vissen is een seizoenssport. Net als strandtenten moeten we het van deze maanden hebben.” Opvallend genoeg doet de webshop het niet per se beter. “Daar staan toch de duurdere spullen op die langer meegaan. En we missen de klanten uit België en Duitsland. Die zaten aan huis gekluisterd, dus de online verkoop is hetzelfde gebleven.”

Het aantal klanten uit de regio steeg wel sterk: 80% van de nieuwe klanten komt uit de buurt. Treffers: “Je ziet dat jongeren meer gaan vissen. Die hebben natuurlijk meer vrije tijd. Vissers die normaal gesproken tussen april en oktober naar het buitenland gaan, zie je nu ook aan de waterkant zitten. Maar de ervaren visser heeft veel van zijn materiaal al aangeschaft. De jongeren kopen de goedkopere hengeltjes. Zij zijn met een paar tientjes klaar: hengeltje, steekhaakje, dobbertje en gaan!” Toch hoopt hij dat een aantal van hen blijft komen. “Al is het maar voor een portie maden.”

Spellenhuis en café The Boardroom in Haarlem

Aan de Kruisweg in Haarlem, vlak bij het station, staat het Spellenhuis: een speciaalzaak voor spellen met een bordspellencafé genaamd The Boardroom. De coronacrisis heeft behoorlijk veel impact op de winkel, zo vertelt eigenaar Patrick ten Hoorn. “Het is allemaal best heftig. De eerste weken probeer je het schip drijvende te houden. Onze omzet liep met 70% terug en we hadden net een verbouwing achter de rug. Gelukkig denken de huurbazen met ons mee, met elkaar kom je er wel uit. Maar we hebben tot onze grote spijt ook collega’s die bij ons in het café werkten moeten vertellen dat we geen werk meer voor ze hebben. Dat voelt rot.”

Het Spellenhuis probeert zo creatief mogelijk met de situatie om te gaan. Ten Hoorn: “De spellen die normaal gespeeld werden in het café kun je huren. Dat loopt best aardig, we verhuren zo’n 30 tot 40 spellen per week.

De familiespellen en tweepersoonsspellen doen het heel goed, maar alle serieuze trading card games zoals Pokémon en Magic liggen zo goed als stil. De online verkoop is enorm gestegen, maar daar zit bijna geen marge op.”

“We focussen op de positieve kant van het verhaal. We zijn druk met de heropening. Het pand naast ons is leeg, maar heeft geen bestemming als horeca. Het zou mooi zijn als de gemeente met die bestemming soepel om zou gaan. Dan kunnen we ons café uitbreiden. Dit gaat echter heel langzaam en over 4 maanden is de situatie misschien weer heel anders. Als ondernemer wil je weten waar je aan toe bent. Misschien zijn we nog minimaal een jaar een anderhalvemetersamenleving, daar willen we wel op kunnen inspelen.”

ProeVkantoor in Lutjebroek

ProeVkantoor is een Noord-Hollands boer-burgerinitiatief, zo legt oprichter Matthijs Post uit: “We zijn de verbinder tussen lokale telers en de consument. Zo leveren we verse en betaalbare snackgroenten, fruit, vitaliteits- en picknickpakketten aan zowel zakelijke klanten als particulieren. In Noord-Holland, maar ook buiten de provincie.”

Toen Nederland op zondag 15 maart verder op slot ging, zag ProeVkantoor haar omzet in 1 klap met 40% instorten. Bovendien zat de ondernemer met een enorme voorraad groente en fruit, klaar voor levering. In een loods aan de P.J. Jongstraat werd in een mum van tijd een mini-supermarkt ingericht, gevolgd door een oproep op Facebook: Help, wie maakt me los? “Dat was in eerste instantie een pleister op de wonde,” aldus Post. “Ik ben geen winkelier, maar nood brak wet.”

Deze noodkreet bleek het startschot voor een heel nieuwe afzetmarkt. Post: “Ik wist niet wat me overkwam! Mensen kwamen van heinde en verre langs bij onze kraam. Alle producten waren in een mum van tijd uitverkocht.”

Nog steeds zijn de klanten ongekend saamhorig: elke dag bezoeken ongeveer 50 klanten de ProeVkantoor-loods. Op het hoogtepunt waren dat er 100 tot 150. “Na de eerste weken was het nieuwtje er een beetje af. De kraam maakt het omzetverlies ook niet helemaal goed, maar is wel een enorme steun in onze rug én die van lokale ondernemers. Het motto: wees sociaal, koop lokaal!”

Post hoopt dat hij binnenkort afscheid kan nemen van zijn geïmproviseerde supermarkt en terug kan naar de basis: het leveren van gezonde voedselpakketten. Samen met experts van GO-NH! werkt hij momenteel aan een groothandel die andere West-Friese verkoopstalletjes voorziet van verse groente en fruit. “Deze stallen kunnen zo hun assortiment verbreden en gezonde voeding stimuleren. Door corona leeft gezondheid meer dan ooit. En iedereen weet dat dit begint met het eten van groente en fruit. Ik verwacht dan ook dat deze groothandel onwijs gaat lopen. Mijn advies aan andere ondernemers? Ga niet bij de pakken neerzitten, maar denk creatief en zoek naar samenwerkingen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, maar samen staan we sterk.”

Deel op social media