Hyperloop: toekomst of utopie?

In 'het dilemma' spreken 2 betrokkenen zich uit over een kwestie in onze provincie.

Het klinkt bijna als een nieuwe attractie in een pretpark: capsules die met een snelheid tot wel 1.000 kilometer per uur door een vacuümbuis schieten. De hyperloop is echter geen achtbaan, maar een ultrasnel transportsysteem in ontwikkeling. Passagiers kunnen binnen een half uur van Amsterdam naar Parijs reizen. Een oplossing voor al onze vervoersproblemen of een onhaalbaar concept?

De provincie is niet de enige die het moeilijk vindt helder te communiceren. Veel overheidsinstellingen kampen met moeilijke taal in teksten. Zo deed de Nationale ombudsman in 2017 onderzoek naar MijnOverheid. De belangrijkste conclusie is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de gebruiker meer centraal moet stellen.




Tegen

Wouter van Gessel

Voorzitter Noord-Hollandse stichting Freedom of Mobility

“De hyperloop is een mooi concept, maar er is nog weinig in de praktijk bewezen. De capsule is als het ware een vliegtuig zonder vleugels, inclusief drukcabine. Dat betekent ook dat er zuurstofmaskers aanwezig moeten zijn voor noodsituaties. Mocht er iets gebeuren, dan kan je niet zomaar ontsnappen. Daarom moet je over het hele traject om de zoveel meter evacuatiesluizen bouwen met bijbehorende ventilatoren. Dat krijg je dan als Noord-Holland in je straatbeeld.”

Voor

Mars Geuze

CCO Hardt Hyperloop

“Het is gezond om sceptisch te zijn over de ontwikkeling van vervoersmiddelen. In de afgelopen 100 jaar zijn er veel op niets uitgedraaid. Maar uit onze onderzoeken blijkt dat we een winstgevende infrastructuur kunnen bieden die alle grote Europese steden op een duurzame manier met elkaar verbindt.”

Deel op social media