Ver kijken en veel ‘niks’ zien

Op bezoek in Den Oever

Het uitzicht op de Waddenzee en de leegte van het landschap. Dat spreekt Harm Kay erg aan in Den Oever. “Het mooie is dat er niet veel is. Je kunt hier ver kijken en veel niks zien.” De leegte van het landschap biedt je de mogelijkheid om te kijken tot aan Texel en ver over het IJsselmeer.


Harm werd geboren in Wervershoof, op een erf waar paling werd gerookt. Zijn hele familie is actief in de visserij en de palingrokerij. Hij heeft zijn hele jeugd daar rondgescharreld en zo de liefde voor het vak opgedaan.


Als palingvisser en –roker heeft Harm nu zijn eigen bedrijf in Den Oever. Hij heeft het overgenomen van zijn vader en oom. En met trots. Hoewel zijn familie het hem in eerste instantie afraadde, heeft hij inmiddels zijn baan als biologiedocent opgezegd om fulltime zijn geld te verdienen met paling. In het verleden won hij samen met zijn broer al enkele malen prijzen. Nu drijft hij zijn eigen bedrijf ‘De Lekkerste Paling’. Dat doet hij samen met vriendin en zakenpartner Lonneke, vlak bij de haven en de Afsluitdijk. “Voor haar was het de mogelijkheid een familiecultuur voort te zetten, om samen aan dit mooie product te werken en het te presenteren aan de klant.”

Den Oever is voor Harm vooral rust en ruimte. Het is ook zijn vertrekpunt voor werk, over land en water. “Mijn netwerk bevindt zich in en rond de haven, onze klantenkring komt uit de hele provincie. Mensen die kwaliteit en smaak zo belangrijk vinden dat ze vanuit Purmerend en Amsterdam onze stand opzoeken.” Zijn bedrijf draait voornamelijk op producten uit de regio: “Ik rook op hout uit Hippolytushoef. De paling komt zoveel mogelijk uit eigen vangst. Maar omdat ik goede kwaliteit wil bieden, verkoop ik bijvoorbeeld ook vis die is gevangen door vissers uit Enkhuizen. En als die vis niet smakelijk genoeg is, haal ik de paling uit Ierland.”


Voor de inwoners van de regio is de visserij belangrijk. Maar Harm ziet ook het toerisme toenemen, bijvoorbeeld door de groei van het aantal bed & breakfasts. “Mensen komen hier graag vissen, zeehonden bekijken en wadlopen.” Daar voegt Harm nog iets aan toe: hij biedt iedereen de kans zelf kennis te maken met vissen en palingroken.

Deel op social media